• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Om varför “saudization” misslyckas

Saudiarabien flaggaI Saudiarabien har man under ett antal år drivit en kampanj för "saudization", d.v.s. att allt fler jobb ska innehas av saudier för att minska beroendet av utländsk arbetskraft. Men det är inte alltid så lätt att saudifiera, vilket det här exemplet om rör en "all-female business" visar.

Den här kvinnoarbetsplatsen satte nyligen ut en annons som inbjöd saudiska kvinnor att ansöka om deltidsjobb. I annonsen angavs tydligt var företaget ligger, vad arbetet går ut på, att det är ett "lågstressjobb" i en miljö med endast kvinnor anställda och att lönen är mycket god. Företaget fick sex ansökningar. S, en av företagsägarna berättar:

Nr 1 skickade en plastmapp med kopior av alla hennes betyg. Inget följebrev, inget telefonnummer, ingen adress. Efter att ha lagt ner en hel del tid och arbete lyckades vi hitta henne och bad henne då att skicka in sin CV. Hon visste inte vad en CV var för något, och hin hade ändå en universitetsexamen! När hon äntligen förstod vad vi menade, svarade hon att det hade hon ingen lust med.

Nr 2:s ansökan såg bra ut på papperet. Vi bad henne via e-post och sms att komma till en intervju. Hon svarade aldrig.

Nr 3 fick en intervjutid på torsdag kl 12.30. Hon ringde och bad om en senare tid och vi sa att det var svårt att ordna. Hon ville flytta intervjun till en annan dag eftersom "alla sover vid den tiden på en torsdag". På tisdag morgon kl 09.00 ringde hon och ville göra intervjun den dagen. Jag satte henne i kontakt med kvinnan som genomförde intervjuerna, som sa att med så kort tids varsel gick det inte, men hon kunde ge en ny tid på onsdag kl 11.20. Vi väntade på vår jobbsökande men hon kom aldrig. Hon varken ringde upp själv eller besvarade våra samtal.

Nr 4 skickade ett mejl på morgonen den dag hon skulle komma på intervju och sa att hon inte ville jobba eftersom företaget låg så långt från hennes hem. Dessutom så kunde hennes man inte alltid köra henne till jobbet och så hade hon en fyraårig son att tänka på. Jag mejlade henne tillbaka och sa att nästa gång borde hon tänka igenom hela sin situation innan hon söker ett jobb.

Nr 5 hade fått en intervjutid på torsdag kl 10.30. Jag var på plats kl 10.15 den dagen. Fem minuter efter att jag kommit fick jag ett ursäktande sms där hon meddelade att hon inte kommer. Jag blev mycket irriterad eftersom torsdag är min enda lediga dag och jag hade avbokat min work out-tid och mitt möte på en kaffebar med mina väninnor. Jag skickade ett mejl och sa att det är mycket oprofessionellt att lämna återbud med så kort varsel och fick detta svar:
"
Jaha, kära du! Men jag bryr mig inte ett enda dugg om ifall du accepterar mitt beteende eller inte och jag återtar min ursäkt, du förtjänar den helt uppenbart inte."

Nr 6 skulle intervjuas kl 12.00 och släntrade nonchalant och oberört in kl 12.45. Är detta den arbetskraft vi har? Kvinnorna klagar över bristen på jobbmöjligheter och hur orättvist livet är och bla bla bla – och inte undra på det! Med den här typen av uppförande och beteende finns det ingen som vill anställa dem! Få kvinnor har någon aning om hur man uppträder på en arbetsplats, hur man agerar professionellt och vilket åtagande det faktiskt är att ha ett jobb.

Var ligger problemet? Är det det saudiska utbildningssystemet som pumpar ut hundratusentals studenter varje år, knappt kvalificerade att klara sig på arbetsmarknaden och utan de verktyg de behöver för att hjälpa dem att göra det? Är det ett subtilt underkuvande av kvinnor av familj, kultur och tradition? Är det regeringens fel som inte tillhandahåller lämpliga transporter för kvinnor och som inte ordnar barntillsyn kombinerat med att det knappt existerar något arbetsrättsligt skydd? Eller är det dessa kvinnor själva som väljer att neka sig själva den rätt till arbete som så många andra så desperat strider för, och i stället väljer att stanna kvar som "dekorationer" i hemmet?

Oavsett orsak så är det en tragedi om man fortsätter framåt på vägen mot "saudization" och samtidigt struntar i en så stor och viktig del av befolkningen som kvinnorna utgör.

Källa:
Arab News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: