• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Manne-tv!

Manne och Asseri. Bilderna från YLE:s sajt som presenterar programmet Manne-tv.

I kväll visas andra delen i den nya serien Manne-tv (”Manne” är ett nedlåtande slangord som finländarna gett romerna. Det kommer från namnet på den grupp romer som kallas manouche) i Finlands TV, som också kan ses i Sverige. I tv-tablån under TV Finland står: ”Zigenar-tv”. I serien medverkar bland andra Remu Aaltonen (från Hurriganes), och den presenteras i korthet så här:

”Pitäkää tuoleistanne kiinni, tummat tulee kylään! Manne Menuetti -orkesteri musisoi sketsien lomassa. Kyllä manne tietää mitä manne myy!”
Vilket översatt, lyder ungefär:
”Håll i hatten, svartingarna kommer på besök! Mannes Menuettorkester musicerar mellan sketcherna. Nog vet manne vad manne säljer”

Det är en serie som romer själva tagit initiativet till och själva planerat och producerat och där de också spelar många roller. De vill med humor och självdistans skapa intresse för och informera folk om romerna. Fördomarna mot romer är i Finland fortfarande tämligen utbredda och vanliga. Kanske har romerna nu, kloka som de är, tänkt att ”if you can’t beat them, educate them” eller något liknande, och kanske har de tänkt att om de gör ett program om sig själva där de spelar på finländarnas fördomar så kanske de får en del att förstå att mycket är just fördomar och att likheterna är betydligt fler än skillnaderna.

Manne-tv är en serie som knappast skulle kunna visas i svensk tv. Alla de – främst invandrare själva – som närmast gjort det till sin livsuppgift att bidra till segregationen i Sverige genom att ständigt tala om invandrare och ”svartskallar” som offer, hade säkert fått spader. Det finns ju faktiskt en stor grupp människor i Sverige som skyller allt ont som händer en svarthårig på att han/hon är invandrare. Som en man som varit bosatt här i långt mer än halva sitt liv, och när han blivit omöjlig i olika sammanhang ropar högt att det är ”den vita medelklassens fel” som beter sig illa mot ”det svarthåriga Sverige”. Och en man som fick åtta, nio miljoner kronor för att skriva rapporter om hur fruktansvärt mycket ”strukturell rasism” det finns i detta land. Det är väldigt många i Sverige som på ett eller annat sätt har ”svartskalleriet” som en stor del av sitt levebröd och därför själva är betjänta att underblåsa fördomarna.

Jag har inte sett första delen i serien Manne-tv, men på lördag kväll klockan 20.30 ska jag titta på del 2. Efter det vet jag vad jag tycker. Kanske är det uruselt och pinsamt även om det är lite svårt att tro när det är ”Manne” själv som gjort det. Kanske är det roligt, så som intentionen med programmet är. Förra sommaren sändes förresten en annan serie i finsk tv med liknande intentioner: att ta upp fördomar med humor i stället för med ”offergnäll”. Då var det finsk-somalier som drev med sig själva, varandra och finländarna. Det hette Ähläm Sähläm. Ähläm Sähläm presenterades som ”ett omskakande program som vänder sig till folk med svart humor”.

Humor övervinner det mesta, tänker man i Finland. I Sverige gnäller man mer och ser sig själv (om man är utlänning) och andra (om man är svensk) enbart som offer. Olika mentalitet, olika sätt att närma sig stora frågor.

Läs förresten om Zahra Abdullah, själv bördig från Somalia, som kandiderade till riksdagen i det finska valet i mars i år. Med allvar blandad med humor och lakrits (!?) drev hon sin kampanj. Hon kom nästan in i riksdagen… Läs om henne här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: