• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Be my guest # 47: Birgitta Elfström, Migrationsverket

Birgitta ElfströmBirgitta Elfström, jurist, beslutsfattare hos Migrationsverket
Foto: Merit Wager

Under vinjetten "Gästblogg" bjuder jag in människor att skriva, som inte själva bloggar men som jag tror eller vet har något att säga. Jag bjöd den 30 maj in anställda inom Migrationsverket (se här) att skriva gästinlägg. Här är en gästbloggning från Birgitta Elfström, mellanösternexpert och beslutsfattare på Migrationsverket och medlem i Internationella juristkommissionen. Läs hennes och Arne Malmgrens rapporter från Israel/Palestina här, och hennes tio Mellanösternresebrev publicerade här på bloggen under tiden 9 till 21 december 2006.

Jag har väntat på att någon av mina kollegor skulle ha tagit tillfället i akt och blivit en av gästbloggarna men icke. Alla är väl upptagna med att försöka arbeta av asylbalanserna som ökar och ökar. Det är dags att förnya och förändra asylhanteringen. Jag föreslår följande och utmanar vem som helst att komma med nya idéer. – asyl skall sökas vid inresan. Inget annat bör godtas. Nu är det endast 5 % som söker vid inresan.

– den som har rätt till asyl skall ha ett beslut inom tre månader.

– initialasylutredning skall göras av Migrationsverket för att därefter kunna ta ställning till om offentligt biträde skall förordnas.

– den som inte kan göra sin identitet sannolik skall aldrig kunna få uppehållstillstånd och inte heller rätt att arbeta under asylprocessen. Nu räcker det med att säga *god dag, asyl* och inte visa en enda identitetshandling för att få rätt att jobba under asylprocessen.

– det krävs en lagändring som gör det möjligt att utvisning/avvisning kan ske till hemlandet/hemvistlandet. Nu gällande lag kräver att Migrationsverket måste ange till vilket land verkställighet skall ske. Det kostar miljontals kronor i bl.a. språktester. Tyvärr är det alltför många asylsökande som inte lämnar identitetsdokument och många lämnar falska dokument och falska uppgifter om identitet och hemvist. Ny lag skulle avsevärt förkorta liggetiden på asylenheten men dock ej enheten för verkställighet.

– den som inte kan göra sin identitet sannolik skall få avslag på sin asylansökan och verkställighet skall då kunna ske till hemlandet/hemvistlandet.

– det är ingen fundamental mänsklig rättighet att *söka asyl* men det är det att *söka asyl från förföljelse*. Det är en skillnad som alla måste lära sig annars blir rättigheten helt urvattnad.

– verkställighet av avvisning- och utvisningbeslut bör ligga på annan myndighet än Migrationsverket och även boendet bör övergå till annan aktör för att förmå Migrationsverket att utreda och besluta i asylärenden på ett snabbt, effektivt och rättssäkert sätt.

– säkerhetsärenden enligt utlänningslagen skall ha rätt till domstolsprövning

– bidrag upphör för den som har ett lagakraftvunnet avvisning- eller utvisningsbeslut och inte lämnar landet inom fyra veckor. Det måste vara hemlandets ambassad som får stå för fortsatta kostnader.

©

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: