• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Flyktingstatus? Svenskt pass?

Jag fick ett mejl från en vän:
"Det är inte lönt att skriva och debattera om asylpolitiken om det inte går direkt in i maktens boning. Det är ingen media som tar asylpolitiken på allvar. Nu vill politikerna öppna för arbetskraftsinvandring. Jag tror att de tror att då lättar det på asylsidan. Det tvivlar jag på. Om du bloggar om mode, vad politikerna har på sig, vilken smak de har, vad de äter, om de har en vältrimmad kropp o.s.v. då kommer du att bli mera citerad och omdebatterad än då du bloggar om asylpolitiken."

SR logoJust det. Strax efter att jag läst mejlet från min vän ser jag att Ekot rapporterar om att Risk för tvångsgifte kan ge flyktingstatus. Det handlar om en 15-årig tunisisk flicka som riskerade att bli bortgift. Jag ska här inte kommentera Migrationsdomstolens beslut och vad det kan få för konsekvenser om det ska ses som prejudicerande att kvinnor som riskerar att bli bortgifta får uppehållstillstånd här. Det gäller ju hundratals miljoner flickor och kvinnor i världen… Jag ska bara kommentera det som Ekot säger, nämligen att flickan har fått "flyktingstatus". Det kan ju vara så att det i den nya utlänningslagen kan klassas som "flyktingskäl" om man riskerar att bli tvångsbortgift. Eftersom jag är lite tveksam till uppgiften ska jag ta reda på hur det ligger till hos Migrationsdomstolen.

Dessutom rapporterar Ekot att flickan direkt efter att hon fått uppehållstillstånd "kan hämta ut sitt svenska pass". Det ter sig märkligt eftersom reglerna om svenskt medborgarskap säger att man ska ha haft uppehållstillstånd i Sverige i fem år (fyra år för flyktingar och statslösa) för att kunna ansöka och eventuellt få det. Det är otroligt – och helt unikt – om den här 15-åriga flickan verkligen har fått ett svenskt pass samtidigt som hon fick uppehållstillstånd, normalt utfärdas i sådana här fall resedokument i form av främlingspass. Och en stilla reflektion: Varför behöver en 15-årig flicka (minderårig) ett pass i samma ögonblick som hon får uppehållstillstånd? Ska hon resa hem och hälsa på i det land där hon riskerar att bli bortgift? Eller ska hon följa med någon på en semeserresa? Lite märkligt ter sig det hela, men omständigheterna kring detta kan bara hennes gode man svara på, som ju måste ha skrivit under för att hon ska få ett resedokument.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: