• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Mer “typiskt svenskt”

Sveriges flaggaMassor av inlägg på den här bloggen har, sedan maj 2005 då jag började blogga, varit undringar och förvåningar över hur illa väldigt mycket fungerar i samhället. Jag har själv bidragit till att visa otaliga exempel på det, läs t.ex. under kategorirubrikerna Asyl&Migration och Tvångsomhändertagande av barn i högerspalten. Klantigheter, oengagemang, slöhet, feghet, okunskap och inkompetens är vanligt i de statliga verk och myndigheter där skattemedelsavlönade anställda har getts makt över andra människors liv: Migrationsverket, Försäkringskassan, Polisen m.fl. Den 22 juni skrev jag också ett inlägg med rubriken Typiskt svenskt!? som tog upp sådant som jag finner märkligt med svenskar och eras sätt att bygga (eller underminera…) sina samhällssystem och hur svenskar agerar ("pk-syndromet").

Idag slår SR Ekot under rubriken Chef i psykiatrin erkänner brister ytterligare en spik i samhällskroppens kista. Reportrarna Bo-Göran Bodin och Daniel Velasco har utredtt hur ett mord på en psykiatrisk vårdavdelning har gått till. Deras utredning visar helt andra – och för den psykiatriska vårdavdelningen graverande uppgifter – än vad den självutredande verksamhetschefen gjort. Läs och lyssna här hur horribelt det går till och hur journalister måste ta på sig uppgiften som utredare för att sanningen ska komma fram!

Det är skrämmande att man verkligen inte ska kunna lita på någon enda samhällsinstitution! Då menar jag naturligtvis inte att alla tjänstemän, domare, åklagare, poliser, beslutsfattare, utredare etc är undermåliga och korrupta eller korkade; självklart inte. Men risken för att råka ut för inkompetenta personer i olika sammanhang är mycket stor och risken att träffa på oengagerade personer är ännu större. Varför har det tagit snart två år för Brottsoffermyndigheten att betala ut pengar till ett brottsoffer? Hur kan de få skriva, när man undrar när skadeståndet ska betalas ut, att de inte kan svara på det på grund av att det är så stor arbetsbelastning? Hur kan asylsökande som bevisligen under upp till fem år inte kunnat utvisas för att deras land helt enkelt inte tar emot dem, sparkas ut på gatan utan bostad och pengar till mat av Migrationsverket, med ett ett avslag på ansökan om uppehållstillstånd i fickan? Exemplen på misshantering av människor och ekonomiska resurser är så många att ingen människa skulle kunna samla och beskriva dem ens om hon försökte och sysslade enbart med det i 50 år!

Sverige har länge varit på nedgång vad gäller praktiska och faktiska mänskliga rättigheter. Sverige är däremot bra på att framhålla om att andra länder inte behandlar människor med respekt och värdighet och lider av det klassiska "se grandet i din nästas öga men inte bjälken i ditt eget"-syndromet. Och svenskarna, som blir allt mer likgiltiga och kanske fördummade i den i internationella jämförelser dåliga svenska skolan. De protesterar inte, förmår inte försvara sig. Därför kan förtryck och avsaknaden av värdigt bemötande breda ut sig allt mer. Sverige håller på att dra ner rullgardinen och risken är stor att det snart blir alldeles mörkt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: