• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Symposium om äktenskap mellan människor med blodsband

Saudiarabien flaggaPrins Sattam, vice guvernör i Riyadh, inviger det första hälsosymposiet i Saudiarabien nästa vecka, meddelar Hälsoministeriet.

Tvådagarssymposiet tar upp frågan om blodsjukdomar som uppkommer när nära släktingar gifter sig med varandra och får barn, och hur man ska förhindra att sjukdomarna överförs till barnen. Det ska också skapa medvetande bland medborgare och gästarbetare om vikten av att göra blodtest innan man gifter sig. Regeringen är ivrig att genomföra ett nationellt program för att stoppa blodsjukdomar mellan nära släktingar och kommer att lämna rekommendationer som blir till nytta för hela samhället.

I Saudiarabien är det numera obligatoriskt för par som ska gifta sig att lämna blodprov för att visa att båda parter är fria från blodsjukdomar. Om resutatet visar att någondera har en blodsjukdom finns det dock inte någon lag som säger att de inte får gifta sig.

Första året då blodproven var obligatoriska, valde 90 procent av alla saudiska par som fick positiva resultat på sina blodprov att ignorera varningarna om att de kunde överföra sjuldomar till sina barn och gifte sig ändå. Andra året struntade 88 procent i varningarna och det tredje året var det 84 procent som valde att gifta sig trots riskerna.

Hälsoministeriet erbjuder gratis blodprovstagning på sjukhus för alla saudiska medborgare som vill gifta sig och gratis rådgivning för de par vars testresultat är positiva.

"Om det fortsätter på så här, så kommer ministeriet att behöva tio pr för att uppnå 50 procents framgång med den här nationella kampanjen", sa dr Ali Al-Amri, chef för avdelningen för icke-kroniska sjukdomar vid Hälsoministeriet.

Källa:
Arab News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: