• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Integrationsverket finns inte mer

Ett verk som aldrig borde ha inrättats har upphört existera: Integrationsverket.

Redan själva namnet – Integrationsverket – talar ju om att det inte kunde funka, inte bli meningsfullt. Därmed givetvis inte sagt att allt man gjort där under nio år skulle ha varit helt meningslöst, säkert har någon/några gjort sådant som fått faktisk, praktisk och konkret betydelse också, men mest har det ju varit ett "pappers- och byråkrativerk". Att ett verk – en myndighet – skulle kunna bidra till faktisk integration var dumt tänkt från början. Och att fixa introduktionsplatser för asylsökande med uppehållstillstånd hade mycket väl från början kunnat organiseras så, som det görs nu: via Migrationsverket och länsstyrelserna.

Samira Herdo GharibSamira Herdo-Gharib
Foto: Merit Wager

En del av de enorma summor som genom åren lades på Integrationsverket (budget 2006: 89 miljoner kronor) kunde ha använts till annat. 20.000 futtiga kronor i månaden kunde t.ex. ha getts – och borde ges – till Samira i Södertälje, en eldsjäl som ensam och nästan helt utan pengar säkert bidragit till betydligt mer "integration" eller i varje fall förståelse och kunskap om Sverige för nyanlända asylsökande och sådana som fått uppehållstillstånd än många välskrivna Integrationsverksrapporter. Läs min kolumn i Svenska Dagbladet den 25 juni där jag i mycket korta drag berättar om Samira samt läs här om den 20 juni då vi tillbringade en heldag i just "Mesopotälje".

Integration sker mellan människor i verkligheten, utanför myndigheters väggar och LÅNGSAMT! Några generationer tar det, så är det bara. Men det ska man helst inte säga, trots att det är sanningen. Och att det tar ännu längre tid när man har diametralt olika traditioner och sätt att se på och tolka världen o.s.v., det tycks vara helt omöjligt för "goda svenskar" som prompt ska hålla på och "integrera" människor att förstå. Konstigt nog.

Man ska inte inrätta konstlade verk och lägga enorma summor på mer eller mindre meningslösa utredningar och rapporter som ändå mest blir till hyllvärmare hos andra myndigheter och verk. Det är bättre att lägga pengar – inga enorma summor! – på verksamheter som Samiras, där pengarna inte går till papper och rapporter utan till sådant som för människor samman: en enkel lokal och möjlighet att göra saker tillsammans. Och man måste inse att integration (från båda sidor) tar tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: