• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Om vietnameserna (igen)

Hoa och Thanh. Bilden tagen utanför Vietnams ambassad i mars 2006

Under kategorin Asyl&Migration i högerspalten har jag otaliga gånger skrivit om vietnameserna Thanh och Hoa och deras öde. Jag har skrivit om hur vi, när alla andra vägar är uttömda, vänder oss till utrikesminister Carl Bildt för att med hans och utrikesdepartementets hjälp försöka få till stånd att Thanh och Hoa ska kunna återvända till sitt hemland som hittills inte tagit emot dem under fyra resp fem år.

De svar vi fick från utrikesministern var oväntade. Antingen har utrikesministern inte alls läst skrivelsen och ändå låtit en underlydande förmedla ett”God dag, yxskaft!”-svar eller också har han läst det och ändå låtit en underlydande förmedla ett ”God dag, yxskaft!”-svar.

Medan skrivelser skrivs och ”God dag, yxskaft”-svar ges, försöker alla skjuta över ansvar och beslutsfattande på ”någon annan”, sitter två människor som på grund av främst Migrationsverkets men också Polisens märkliga agerande i ett totalt vakuum där de inte har pengar till mat för dagen och tak över huvudet och varken kommer in i samhället (där både har jobb som väntar…) eller ut ur det. Migrationsverket ”äger inte frågan” och där tvår man sina händer allt vad man orkar och från UD får vi ”God dag, yxskaft”-svar…

Utrikesministern valde alltså att – medvetet eller omedvetet – missförstå och att hänvisa mig och Fredrick Federley, som är ombud för Thanh och Hoa, först till Migrationsverket och sedan till justitiedepartementet. Trots att vi tyckte vi var tydliga med att tala om diplomatiska kontakter mellan Sverige och Vietnam, inte om migrationsfrågor. I alla andra länder hanteras diplomatiska relationer av respektive lands utrikesdepartement…

Thanh får väl sätta sig utanför justitiedepartementet, eftersom utrikesdepartementet hänvisat dit, och hoppas på att det därifrån tas diplomatiska kontakter med hans hemlands regering så att han (och Hoa) kan resa dit – med garantier om att de inte straffas för ”landsförräderi” för att ha sökt asyl i Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: