• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Tidningen Dagen om Thanh och Hoa

2007__07__06__ettan.qxd (Page 1)Idag, fredag den 6 juli, skriver tidningen Dagen, som följt vietnameserna (speciellt Thanh) under flera år, om en del av de hårresande sätt som Thanh bemötts på. Varje normalt funtad människa som tar del av Thanhs och Hoas fall kan se att här saknas både förstånd och ansvar, att här bollar alla de heta potatisarna ifrån sig och struntar helt i att det faktiskt inte är fråga om potatisar utan om levande människor!

Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson kan stoppa det här vansinnet. Han har rätt – och även möjlighet – att ta upp Thanhs och Hoas ärenden igen och bevilja dem de uppehållstillstånd på grund av verkställighetshinder, som de skulle ha fått om den förre överdirektören inte slutat i februari. Märkligt, för övrigt, att Gunnar Fröberg och Cecilia Viberg har tolkat det hela precis tvärtemot vad överdirektören gjorde för drygt ett halvår sedan. Hade alltså överdirektören fel medan Fröberg och Viberg har rätt tolkning av begreppet ”verkställighetshinder” i lagen? Att detta visar att det knappast finns någon rättsäkerhet och tydlighet i asylprocessen är i alla fall helt klart.

Generaldirektören är ny på sin post och kan givetvis inte ännu ha all den kunskap om det oerhört svåra område som han satts att ansvara för. Men han kan t.ex. kontakta förre överdirektören Lars-Gunnar Lundh, som kan ge honom information och tala om hur han kan agera och hur han själv (förre överdirektören) resonerade när han såg till att vietnameserna gavs tillfälliga uppehållstillstånd för ett halvår i november 2006:

Går det inte att finna sätt att verkställa avvisningarna under det halvåret så ska vi anse att det föreligger verkställighetshinder och kan då bevilja permanent uppehållstillstånd enligt utlänningslagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: