• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

“Högfärdsvriden medelklassfamilj”!?

Aftonbladet logoUlla Johansson, författare och skribent från Hisings-Kärra, har satt ihop ett trist påhopp på vad hon kallar "medelklassen" i en debattartikel i Aftonbladet den 7 juli (jag har inte hittat den på nätet och kan därför inte länka till den). Rubriken på hennes inlägg är Debatten stängd för arbetare.

Ulla Johansson talar ihärdigt om "arbetarklassen" och "underklassen" och om hur de "osynliggörs" och "utestängs från media" som hon säger är "en samhällsspegel där arbetarklassen inte tillåts synas." Hon ägnar hela artikeln åt att så kraftfullt hon kan själv befästa klasskillnader och sätta etiketter på människor utifrån någon sorts diffusa klassbegrepp och tar upp några exempel på vad som ryms inom hennes inordnande av människor under just kombinationsetiketten "arbetarklass, underklass, medlemmar i ett kastsamhälle":

metallarbetare, byggnadsarbetare, växeltelefonister, folk från LO-kollektivet ("alla 1,9 miljoner medlemmar är enligt Ulla Johansson "osynliggjorda i media"), busschaufförer, handelsanställda, lagerarbetare

Undrar om alla dessa människor som Ulla Johansson så självsvåldigt sveper över en kam, flera miljoner svenskar, verkligen känner sig som "underklass" och "medlemmar i ett kastsamhälle? Har de gett Ulla Johansson rätten att definiera dem? Noteras bör också att hon, Ulla Johansson, inkluderar sig själv i någon – eller båda – av dessa klasser! Med andra ord så är alltså även författare och skribenter "arbetarklass/underklass". Hon har ju snubblat på eget grepp när hon påstår att personer ur dessa "klasser" utestängs från debatten medan hon breder själv ut sig över ett helt uppslag i Aftonbladet!

Ulla Johansson talar hånfullt (hur tror hon att hon ska få respekt för sin "sak" när hon sppottar på andra?) skriver bland annat:

"Tanken att en metallarbetare skulle bjudas in att delta på lika villkor i ett debattprogram är helt enkelt absurd. Lika absurd som att läkarfamiljen skulle bjuda in en byggnadsarbater på middag. Tillsammans med andra gäster och bli bemött på samam sätt. En omöjlighet. De sociala klyftorna är oöverstigliga. (Att byggnadsarbetarfamijen i verkligheten skulle betacka sig för att behöva umgås med en högfärdsvriden medelklassfamilj är en annan sak)."

Vilken avgrundsdjup okunnighet och vilket oerhört obehagligt människoförakt och vilka enorma fördomar detta lilla stycke innehåller, det måste var och en inse som läser det. Det är oerhört trist att Ulla Johansson mår så dåligt och av någon anledning är så bitter och arg att hon måste ge sig på människor – läkarfamiljer, t.ex. – och klassa dem som "högfärdsvridna". Och vad visar Ulla Johansson annat än snedvridet, anske rentav "högfärdsvridet" klasstänkande när hon påstår att: "…byggnadsarbetarfamiljen i verkligheten skulle betacka sig för att behöva umgås med en högfärdsvriden medelklassfamilj "?

Det är Ulla Johansson – och andra som hon – som genom sin oförtröttliga, krampaktiga klassretorik gör allt för att driva in kilar och bevara gamla klyftor mellan människor. Det finns utfattiga egenföretagare, vilken klass ska de placeras i? Det finns förmögna människor med mycket enkel bakgrund (Lotto-vinnare, self made-entreprenörer, människor som genom begåvning och utbildning nått höga positioner etc), vilken klass ska de placeras i? Det finns folk med adliga namn och lågavlönade jonbb, var placerar Ulla Johansson dem?

Men allvarligt talat, är det inte dags att snart sluta med detta "klassnack"? Det håller helt enkelt inte längre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: