• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Till alla drevjournalister och andra som skriker

Med anledning av oegentligheter, dåligt beteende och oacceptabla attityder hos personal på Migrationsverket

Sansa er! För Guds skull: sansa er! Glöm inte vad som har hänt – och händer varje dag, hundratals gånger – nämligen att asylsökande kbehandlas som tredje eller fjärde klassens varesler och som garanterade lögnare vars historier alltid är påhittade, överdrivna, osanna. Det är där både vårt och ert fokus ska ligga, inte på att jaga livet ur ledningen för Migrationsverket och faktidkt inte heller genom att jaga migrationsministern.!

Varje människa har ansvar för vad han/hon gör (och underlåter att göra när han/hon borde reagera och agera)
Titta på de vuxna människorna med eget ansvar som tagit anställning hos MIG och som ofta – tyvärr inte alltid – har både utbildning, kompetens och kunskaper för att utföra sitt jobb men som har en riktigt dålig attityd mot "dem" och som använder sin makt för att trycka ner andra människor. Det är de som måste rannsaka sig själva och rannsakas av andra utifrån, det är de som agerat kränkande och otillständigt mot asylsökande, det är inte Janna Valik eller Barbro Holmberg!

Likheten med en annan epok i Europa, för 60 år sedan
I flera tidningskrönikor och artiklar har jag den senaste tiden sett liknelser med en annan epok i Europa där den här typen av attityder och beteenden fick ohyggliga konsekvenser. Jag är benägen att instämma i liknelserna. Att frånta människor deras eget moraliska och mänskliga ansvar genom att låta dem komma undan med yttrande som: "jag lydde bara order" eller "jag gjorde bara som jag blev tillsagd och som alla andra gjorde", att acceptera den inställningen är fullkomligt förödande för ett land och dess folk. Vi har sett konsekvenserna av det i Tyskland och även om det finns grader i helvetet så är mekanismerna desamma här. OBS om någon tänker citera vad jag här har skrivit så citera rätt och förvräng inte det jag säger så att det ska passa in i er mall!

Facket bär stor skuld
Facket bär en stor skuld för att icke-ansvarskultur som råder på MIG existerar. Facket är betydligt mer intresserat av att hitta syndabockar utanför sin medlemsavgiftsbetalande krets än att ta reda på vad medlemmarna gjort, vad som har hänt och agera korrekt utifrån det. Fackets makt och inkomster minskar i takt med att allt fler väljer att inte vara medlemmar och betala relativt höga avgifter som bl.a. går till skyhöga löner åt dem som gjort facket till sitt "företag". Facket vill inte bli av med fler medlemmar och tror att om det sluter sig och håller varenda kotte bakom ryggen hur han/hon än beter sig så minskar det flykten från facket. På kort sikt stämmer det säkert. men på längre sikt måste ju även fackmedlemmar börja reagera på att deras arbetskamrater – och de själva – i princip kan vara hur inkompetenta, otrevliga, arbetsskygga, regelbrytande etc som helst: facket är solidariskt med dem i alla fall. Och då kanske folk känner att i en sådan oetisk och osjysst förening vill de inte vara med.

Fackliga personalgrupper JO-anmälde sin generaldirektör
I stället för att föra humanitära, juridiska och främst kanske etiska resonemang inom de fackliga personalgrupperna, sanktionerar facket att anställda på MIG JO-anmäler sin egen generaldirektör – och det dessutom helt fegt bakom ryggen på ledningen! –  för att ledningen välkomnar insyn utifrån och inte hindrar människor att besöka verkets förvarsenheter. Detta trots att lagen säger att förhåållandena för förvarstagnna ska vara så "mottagningslika" som möjligt, d.v.s. öppna och besök ska vara välkomna (de har ju inte begått några brott!). Det är facket som motarbetar och försöker förhindra att utomstående får insyn i verksamheten och att våra och andras uppgifter som nu tagits upp av media de senaste dagarna och mycket annat som t.ex. vi från MFO-kommittén rapporterat om tidigare ska komma till allmänhetens kännedom!

Journalister har också ansvar
Journalister som rapporterar om de oacceptabla attityderna inom MIG måste tänka och sätta sig in ordentligt  i saker och ting innan de kastar sig över fel personer och sliter dem och deras familjer i stycken! De måste ge sig på rätt personer och visa ingen misskund med dem som så illa behandlar sina medmänniskor som kommer till dem i ett utsatt läge. Detta oavsett om de har asylskäl eller inte, bemötandet ska vara korrekt och genomföras med normal hyfs och respekt oavsett vad sedan slutresultatet av asylprocessen blir. De journalister som inte begriper detta, som fortsätter att idka drev mot människor som inte i första hand är skyldiga (ansvar är en sak, skuld en annan – det tycks många inte heller förstå) och inte skildrar saker på rätt sätt, beter sig lika oacceptabelt och oetiskt som de anställda inom MIG som vi rapporterat om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: