• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Ytterligare något att ta efter i Finland: yrkeshögskolor

Finlands flaggaDet finns en hel del som Sverige kan lära sig av Finland, speciellt inom skolväsendet. Att finländska grundskoleelever är bäst i flera ämnen bland 47 OECD-länder är väl känt, liksom att Sverige ligger ganska långt ner på listan i jämförelse (ca 17 plats, om jag minns rätt). Också vad gäller yrkeshögskolor borde Sverige ta en titt på de rådande systemen i grannlandet. Betygssystemen är klara och tydliga och ändras inte stup i kvarten och betyg är inget som är kontroversiellt utan en självklar del genom hela skolgången. Och på samma sätt som namnen på alla i hela landet som avlagt studentexamen publiceras varje år, publiceras också, liksom namnen på dem som antas till yrkeshögskolorna. Rakt på sak, inga konstigheter. Här en notis från YLE:

Resultaten av antagningarna av unga till yrkeshögskolorna publiceras i dag. Sammanlagt antogs 23 000 av 58 200 sökande. Till den svenskspråkiga yrkeshögskoleutbildningen sökte 2 800 personer av vilka 1 500 antogs. Resultaten av antagningen till vuxenutbildningen publicerades redan under midsommaren. Till den antogs 3 900 sökande.

Social-, hälso- och idrottsområdet var svåraste att komma in på. Endast en av fyra sökande antogs. Naturvetenskapliga utbildningar hade minst sökande per nybörjarplats. 97 procent av alla ansökningar lämnades in på internet. I framtiden är det meningen att man också ska kunna se sitt antagningsresultat och ta emot sin studieplats på nätet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: