• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

“Situationen i Irak är allvarlig”

Tobias Billström, foto Pawel FlatoMigrationsminister Tobias Billström
Foto: Pawel Flato

"Situationen i Irak är allvarlig", säger migrationsminister Tobias Billström, men vill inte värdera de beslut som fattas av myndighet och domstol om Irakflyktingarna. Det framkom vid ett seminarium om återvändande som arrangerades i Almedalen på Gotland idag, den 13 juli. "Om jag uttalar mig i enskilda fall så börjar jag 'mecka' med den här ordningen och sätta den ur spel och det tänker jag inte göra", sa han vidare. "Det är Migrationsöverdomstolen som tar de här ställningstaganden, inte Sveriges regering och inte jag som migrationsminister".

Migrationsministern har helt rätt. Journalister och andra pressar honom om huruvida den svenska regeringen (där han ju inte är ensam…) anser att det pågår en väpnad konflikt. Det gör de rätt i. Men de vet också att ministern inte kommer att svara eftersom hans svar då skulle tas som någon sorts avgörande uttalande i den fråga som Migrationsverket och domstolarna har att hantera. Och vare sig han skulle säga bu eller bä så skulle han anklagas ministerstyre. Och "ministerstyre" är nästan det värsta man kan anklagas för i Sverige så ministern gör helt rätt i att inte låta sig dras in i det.

Vi har en utlänningslag. Vi har ett Migrationsverk med beslutsfattare som ska tolka den. Vi har Migrationsdomstolar som ska titta på de ärenden som överklagas dit. Och i sista hand finns Migrationsöverdomstolen som kan ta upp till prövning ärenden som har principiell och/eller vägledande betydelse. Så ser systemet ut i Sverige.


"Varje enskilt asylfall prövas utifrån sina egna meriter och det sker inom ramen för den ordning med domstolar som vi har ställt upp".
Det har migrationsministern rätt i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: