• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Varför finns det icke-svensk personal på viktiga poster på svenska ambassader och konsulat?

Att det finns lokalanställda på utländska ambassader är inget konstigt. Det kan röra sig om chaufförer, städpersonal, telefonister eller liknande. När jag arbetade på Saudiarabiens ambassad hade ambassadören en lokalt anställd sekreterare = mig. Chaufförerna var också lokalanställda liksom de som tog emot i luckan på konsulatet. Men alla diplomatiska poster innehades givetvis av saudiska medborgare och de var också de enda som hade rätt att bevilja viseringar och giltighetsstämpla dokument och, förstås, utfärda pass åt saudiska medborgare.

Aftonbladet Debatt skriver den 12 juli Chen Shizhong från Kina (numera svensk medborgare) om det som mer eller mindre är en offentlig hemlighet och många talar om men som inte verkar bekomma UD: att det på svenska ambassader och konsulat runtom i världen rapporteras förekomma en hel del korruption och oegentligheter. Sådant som Chen Shizhong slår larm om i sin artikel med rubriken Hur fick barnen visum? har andra slagit larm om tidigare, men de blåögda svenskarna fortsätter att låta lokalanställda icke-svenska medborgare hantera viktiga uppgifter på ambassader och konsulat runtom i världen. Vilket får till följd att de hanterar viseringsansökningar och allehanda förfrågningar på sitt eget sätt och agerar en hel del utan sina godtrogna svenska chefers (diplomaternas) vetskap.

Regeringskansliet logoEn ordentlig översyn och genomgång måste göras av svenska beskickningar i utlandet. Det borde ha gjorts för länge sedan och kontroller borde också göras kontinuerligt. Känslig information, viseringsunderlag etc ska aldrig hanteras av andra än svenska medborgare utsända av UD. De diplomater som slarvat och varit slappa i hanteringen av sina uppgifter genom att låta icke-behöriga överta en del av dem, är inte lämpliga för sina poster.

Några ambassader och konsulat där verksamhet och ansvarsfördelning borde ses över är (förutom självklart i Peking):
Islamabad, Karachi och Lahore i Pakistan
Alger i Algeriet
Dhaka i Bangladesh
Kairo i Egypten
Teheran i Iran
Amman i Jordanien
Nairobi i Kenya
Kinshasa i Demokratiska Republiken Kongo
Damaskus i Syrien
men också på många, många fler ställen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: