• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Om begreppet “väpnad konflikt”

Migrationsverket logoSveriges domstolar logoMigrationsverket och Migrationsöverdomstolen har kommit fram till att det inte pågår en "väpnad konflikt" i Irak. Många andra påstår motsatsen. Det kommer aldrig någonsin att råda enighet om hur begreppet ska tolkas oavsett vad som sägs och skrivs om det. Jag får gång på gång bekräftelse på att min hemsnickrade tes rätt väl beskriver vad som gäller. Den lyder: "Det finns sällan något som är svart eller vitt, det mesta är både svart och vitt".

Men vi måste ju någon gång komma till en punkt där det ena sättet att se på saker och ting "vinner", eftersom det är en absolut omöjlighet att man kan ha två tolkningar samtidigt. Migrationsverket och Migrationsöverdomstolen verkar ha gått på följande begerppsförklaring när de bestämt sig för att anse att det inte föreligger en väpnad konflikt i Irak:

"En väpnad konflikt är en uttalad oförenlighet som gäller regeringsmakten eller territorium där det väpnade våldet mellan två parter, av vilka åtminstone en är en regering, orsakar minst 25 stridsrelaterade dödsfall under ett år.

Det innebär alltså att en konflikt kan vara våldsam utan att räknas som en väpnad konflikt. En väpnad konflikt kan dessutom ha olika karaktär – inomstatlig, mellanstatlig eller inomstatlig med utländsk inblandning."

I enlighet med denna förklaring (som kommer från Institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet) torde man kunna komma fram till att det inte råder en väpnad konflikt i Irak eftersom där pågår stridigheter mellan många olika grupper, ingen av dem dock regeringen. Däremot skulle man, med samma förklaring av begreppet som grund, kunna anse att det pågår en väpnad konflikt mellan Israel och Palestina eftersom där faktiskt är en regering står för en del av det väpnade våldet. Det hade varit bra om Migrationsverket och Migrationsöverdomstolen hade tydliggjort hur de kommit fram till att de inte föreligger en väpnad konflikt i Irak så att allmänheten och alla andra aktörer hade vetat exakt vad som ligger till grund för deras tolkning.

© och OBS! För undvikande av medvetna eller omedvetna missförstånd och misstolkningar av vad jag skriver (det finns många som missförstår och misstolkar både lätt och gärna…) så handlar hela det här inläget enbart om begreppet "väpnad konflikt" och inte ett enda dugg om huruvida asylsökande från Bagdad och vissa andra delar av Irak har eller borde ha rätt till asyl eller uppehållstillstånd i Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: