Följande definition av begreppet "väpnad konflikt" har avgetts av utrikesdepartementet:
Begreppet "väpnad konflikt" används med olika innebörd. Det finns inte någon fast formel för vad begreppet omfattar i alla sammanhang. Begreppet kan exempelvis användas för att i allmänna ordalag beskriva en situation där stridigheter pågår men det kan även användas i mer rättslig bemärkelse.
I sistnämnda fall tjänar en folkrättslig klassificering av en situation som en "väpnad konflikt" ofta till att avgöra när den humanitära rätten (krigets lagar) är tillämplig. Folkrätten har dock olika definitioner av "väpnad konflikt". I 1949 års Genèvekonventioner och deras tilläggsprotokoll kan en "väpnad konflikt" vara antingen internationell eller icke-internationell (även kallad "intern"). Beroende på vilken art det är fråga om gäller olika definitioner som återfinns i både traktatsbaserad och sedvanerättslig folkrätt, inklusive vägledande avgöranden från internationella domstolar och tribunaler.
Det går sålunda inte att ge ett enkelt svar på frågan. Bedömningen måste göras från fall till fall. Utöver att det inte finns en utan flera definitioner på begreppet "väpnad konflikt" ska tilläggas att gränsdragningen i praktiken för vad som utgör i folkrättslig mening en "väpnad konflikt" ofta är komplicerad och kan komma att ändras snabbt allteftersom situationen på marken förändras. Förutom den folkrättsliga tolkningen kan det också finnas politiska överväganden som kan påverka bedömningen.
Och så här lyder definitionen av begreppet "väpnad konflikt" i Institutionens för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet tappning:
En väpnad konflikt är en uttalad oförenlighet som gäller regeringsmakten eller territorium där det väpnade våldet mellan två parter, av vilka åtminstone en är en regering, orsakar minst 25 stridsrelaterade dödsfall under ett år.
Det innebär alltså att en konflikt kan vara våldsam utan att räknas som en väpnad konflikt. En väpnad konflikt kan dessutom ha olika karaktär – inomstatlig, mellanstatlig eller inomstatlig med utländsk inblandning.
Citera gärna men ange källan!
Filed under: Asyl&Migration |
Kommentera