• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

“Hjältar i Filipstad bör belönas bra”

image1898Hjältar i Filipstad bör belönas bra. Det skriver tidningen Norra Västerbotten, "Norran", idag den 23 juli 2007. Och vem kan väl ha en annan åsikt? Självklart ingen! Tvärtom, man kan bara hålla med om att de asylsökande irakierna som reagerade och agerade så snabbt och därmed med största sannolikhet räddade ett antal liv både ska belönas och hedras.

Det hela skedde när en brand bröt ut i en lägenhet i ett radhus i Filipstad på lördagsmorgonen. Irakierna tog sig utan att tveka upp på andra våningen och räddade ett litet barn undan lågorna. Barnets mamma omkom i branden. De väckte också de alla andra i radhuslängan och fick ut dem innan brandkåren kom till platsen.

Hjältarna som gjorde den här livräddande insatsen var asylsökande irakier, däribland såväl poliser som läkare. "Erfarenheterna från ett krigsdrabbat Bagdad, där bränder och terror är vardag, har lärt dem att agera snabbt för att kunna rädda liv", skriver Norran. Och, som sagt: de ska belönas och hedras och tackas för sina insatser. Men att uttrycka det som Norran gör fungerar tyvärr inte: "Belöna dem på bästa sätt – med uppehållstillstånd". Man kan enligt lagen, hur gärna man än vill, inte bevilja asylsökande uppehållstillstånd för att belöna dem, oavsett vilka heroiska och livräddande uppdrag de utfört.

Det skulle också skapa en märklig situation om belöning för insatser som dessa skulle ge uppehållstillstånd. Vem vet vilka situationer som skulle kunna iscensättas av desperata människor om "belöning för visat hjältemod" införlivades i utlänningslagen som ett kriterium för att kunna erhålla uppehållstillstånd i Sverige.

Vad jag kan önska och hoppas, och som är fullt tillåtet enligt utlänningslagen och som skulle vara en bra "belöning", ett sätt för Sverige att visa sin uppskattning är att Migrationsverket omgående tog upp dessa personers ärenden, gick igenom dem och – om det finns skäl att bevilja uppeållstillstånd enligt de kriterier som utlänningslagen stipulerar – så fort som möjligt bevilja dem det. Sverige behöver rådiga, osjälviska, kunniga, erfarna människor som dessa läkare och poliser som inte bara står handfallna när deras medmänniskor är i fara utan agerar på det utomordentligt förtjänstfulla sätt som de gjorde.

Ta genast upp Jalal al-Algams, Ali Abdulamir Ashours och Eli Ehsan Fadels ärenden, Migrationsverket!

Läs mer bland annat här (UNT 21 juli).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: