• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

En migga: ”Antalet oavgjorda ärenden hos Migrationsverket har ökat med 43 % på sju månader!”

Följande inlägg från Birgitta Elfström, mångårig medarbetare och beslutsfattare på Migrationsverket, publicerade jag här på bloggen den 16 maj.

Det framgår tydligt av statistiken på öppna asylärenden att den bara ökar och ökar!

Det känns nästan hopplöst för mig som beslutsfattare att dagligen utreda och föredra beslut då ärendebalansen ständigt ökar och personalstyrkan är mer eller mindre oförändrad. Då jag går in i vårt ”balansrum” blir jag mörkrädd. Titta så många lådor med asylärenden som ligger och väntar på att få ett offentligt biträde eller att bli kallad till utredning!

Dessa lådor är vad som finns på enhet ”balansgruppen” i Göteborg där jag arbetar. Sen har vi en ”nygrupp” och en grupp som bara beslutar i Irakärenden. Lägg därtill att det finns asylenheter på många andra platser i landet.

Birgitta Elfström
beslutsfattare
Migrationsverket

Idag, den 24 juli, drygt två månader senare, ser det likadant ut – utom att antalet oavgjorda ärenden har ökat ytterligare och är nu 22967. Den 14 maj var de 21494 och i slutet av december förra året (för sju månader sedan), var antalet oavgjorda ärenden hos Migrationsverket 16048!
Om man betänker att varje ärende kan innehålla flera personer (familjer, par) och sedan funderar över vad det kostar att försörja alla dessa människor medan de väntar i asylprocessen så inser var och en att det är astronomiska belopp som går till detta. Och – inte att förglömma – människor lider också psykiskt under väntetiden. Det är en både samhällsekonomisk och mänsklig katastrof. Jag använder sällan ordet ”katastrof”, bara när det verkligen är befogat – och det är det nu.

OBS! Citera gärna – men ange källan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: