• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Finland: Heinäluoma kritiserar Vanhanen

Matti VanhanenEero Heinaluoma 2image1900sfpimage1901Från vänster: Statsminister Matti Vanhanen (c), Eero Heinäluoma, ordförande, sdp; Tuija Brax, justitieminister (grön), Astrid Thors, migrationsminister (sfp) och Jyrki Katainen, finansminister (saml).

Förra veckan skickade statsminister Matti Vanhanen (c) e-post till ministerkollegerna. Det var efter att Aamulehti försökt få reda på om ministrarna vill öppna de så kallade Stasiarkiven och Kauppalehti försökt mäta ministrarnas åsikter i en annan fråga. Statsministerns direktiv är att dylika enkäter som skickas till ministrarna inte besvaras, lyder Vanhanens e-förmaning. Vanhanen har också meddelat att ministrarna ska hålla sig till det egna ansvarsområdet och inte kommentera andras.

Socialdemokraternas ordförande Eero Heinäluoma kritiserar statsminister Matti Vanhanens förbud för ministrar att svara på enkäter. Heinäluoma efterlyser tvärtom en öppnare debatt om de ärenden som bereds i regeringen och menar att det är helt klart att hemlighetsmakeriet har ökat efter att sdp åkte ut ur regeringen. Det är ofattbart och oroväckande. Det är ju just när saker och ting ännu inte är fastslagna som man ska kommentera och diskutera. Annars får medborgarna inte information om vad som ligger bakom besluten.

Justitieminister Tuija Brax (grön) stöder Vanhanens linje och är nöjd med att inte behöva delta i enkäter. Hon framhåller att ministrarna inte förbjuds att delta i den offentliga debatten och anser att det är bra att ministrarna ska uttala sig enbart om ärenden som hör till hans eller hennes ansvarsområde.

Enligt migrations- och Europaminister Astrid Thors (sfp) är Vanhanens agerande normal praxis i en samlingsregering. I en kommentar till svenska Yle poängterar Thors att statsministern inte har förbjudit ministrar att prata, utan önskat att de inte skulle göra det. Hon säger att det inte är det samma som att sätta munkavle på ministrarna. Thors påpekar att det finns en skillnad mellan att trampa in på en annan ministers revir och att göra ett utspel i en politisk fråga. Det senare är naturligtvis tillåtet.

Finansminister Jyrki Katainen (saml) låter via sin specialmedarbetare Jussi Kekkonen meddela att statsministerns lapp-på-luckan-linje kommer att följas. I övrigt har Katainen inget att tillägga.

Källa:
YLE (ny)HBL logo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: