• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Finland: Kyrkan kritiserar flyktingpolitiken

Finlands flaggaBiskop Gustav Björkstrand, Borgå stift, tycker att myndigheternas linje är för hård och att det därför ibland kan vara befogat att kyrkan skyddar asylsökande. För tillfället har en församling i Kuopio gett en fristad åt en utvisningshotad sudanesisk kvinna.

Kyrkan i Kuopio beslutade att gömma kvinnan från Sudan förra veckan. Kvinnan kom till Finland för ett och ett halvt år sedan och utlänningsverket har inte beviljat henne asyl eller uppehållstillstånd.

"När kyrkan ger skydd åt flyktingar visar man att man menar allvar. Man kan inte förfara så som myndigheterna gör",
säger biskop Gustav Björkstrand.

Alla församlingar är inte säkra på vilken policy som gäller om en flykting söker asyl i kyrkan. Ekumeniska rådet i Finland har i våras gett ut en guide till församlingarna om kyrkoasyl. Guiden uppmanar församlingarna att öppet samarbeta med myndigheterna.

"Det är viktigt att vi får igång en ordentlig diskussion om reglerna om hur flyktingar får behandlas", säger Björkstrand. "Vi kunde visa större kärlek och medmänsklighet än vi gör i dag, med tanke på att finländare har fått hjälp i andra länder när vi har varit i nöd".

Enligt Björkstrand varierar beredskapen för kyrkoasyl i församlingar. I exempelvis Österbotten har lutherska kyrkan och friförsamlingar tagit hand om flyktingar som har löpt risken att bli snabbutvisade.

Jan Edström, som är en av dem som skrivit guiden, säger att kyrkoasyl inte handlar om att gömma människor, utan att ta hand om dem som söker skydd hos en kyrka. Det ska också göras så öppet som möjligt med att ha kontakt med myndigheter. "Den kristna etiken gör oss skyldiga att ta oss an fallet", säger han.

Begår kyrkan brott med att gömma undan asylsökande I fall, där myndigheter har tagit beslut om att sända hem dem?

"Kyrkor begår inte brott om man håller sig till de rekommendationer som finns i guiden", säger Edström. Han tror att agerandet kan bli föremål för diskussion i framtiden. "Det gäller att hålla sig inom lagens ram, men att också visa det civilkurage som varje medborgare har i ett demokratiskt samhälle".

Källa:
YLE (ny)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: