• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Försvunnen 20-åring funnen. Men VAR har han varit?

Följande meddelas i Ekot den 25 juli:


Den 20-årige man från Umeå som befarats försvunnen i Etiopien sedan den 1 juli uppges nu ha återfunnits. Enligt familjens advokat nådde 20-åringen aldrig Etiopien, utan missade sin flyganslutning i Frankfurt.

20-åringen var på väg till landet för att besöka släktingar, och UD kopplades in eftersom man misstänkte att mannen gripits av etiopiska myndigheter redan på flygplatsen.

Advokaten Björn Hurtig, som sades företräda Mukhtar Ahmed Mohammeds familj, bör tala om vad som egentligen hänt. Han, som så indignerat sa till Sveriges Radio Västerbotten den 19 juli:

"Om UD sitter inne med info om var 20-åringen befinner sig och inte berättar det utsätter man familjen för psykisk terror."

Det här måste man gå till botten med! Och UD kan inte fortsätta att lägga sig i sådana här fall, det har blivit lite för många av den här sorten. Nu vill jag veta var den här 20-åringen har varit i närmare en månad utan att meddela sig med sin far som påstods vara så orolig för att sonen skulle ha hamnat i etiopiskt fängelse. Nu får både pappan och advokaten träda fram och berätta vad som har hänt, det kan man i anständighetens namn kräva av dem. Särskilt av advokaten som som anklagade UD för "psykisk terror" mot familjen!

Så här skrev jag om "fallet" under rubriken Och så var det dags igen den 19 juli:

Återigen har en man med somalisk bakgrund och svenskt medborgarskap (huruvida han har dubbelt medborgarskap vet man inte), rest till ett land som Sverige inte precis anser det vara tillrådligt att resa till. Det är en 20-årig ung man som i Aftonbladet anges heta Mukhtar Ahmed Mohammed, som enligt uppgift skulle besöka sin farbror, och som "försvunnit". Och återigen ska man från Sverige sätta i resurser och få utstå kritik för att man inte trollar fram den här personen som helt frivilligt och väl medveten om riskerna, rest till Etiopien.

Som jag har skrivit otaliga gånger tidigare på den här bloggen (se bland annat inlägget nedan) så måste det vara självklart att varje människa tar ansvar för sina egna, medvetna handlingar. Det kan inte vara så att när mängder av tidigare asylsökande – ofta så snart de fått uppehållstillstånd! – reser tillbaka till de hemländer som de hävdat är för farliga för dem att återvända till och att de måste beviljas uppehållstillstånd, så ska Sverige störta till undsättning varje gång de hamnar i problemsituationer!

Om det är så lätt att resa tillbaka till länder man i en asylprocess med otaliga överklaganden påstått att man absolut inte under några omständigheter kan återvända till för att man riskerar förföljelse etc, då måste Migrationsverket dra slutsatser av detta och inte bevilja uppehållstillstånd till länder eller regioner dit folk åker så fort uppehållstillståndet stämplats i resehandlingarna. Och det ska inte vara Sveriges sak att genom UD agera "försäkringsbolag" åt dem som får problem när de reser hem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: