• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan titel lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Om iranier med svenskt medborgarskap

Läs först inlägget före detta (Iranier med svenskt medborgarskap gripna vid olaglig konsert i Iran). Och sedan följande, saxat ur en artikel i Dagens Nyheter den 5 augusti 2007:

Många svensk-iranier som tidigare bott i Sverige och fått svenskt medborgarskap har återvänt till Iran och bor där permanent. Dessutom är många iranier på semester i Iran nu på sommaren för att träffa sina familjer, berättar Christofer Gyllenstierna.

Av de svenska medborgare som befinner sig i Iran har många dubbelt medborgarskap. Men dem kan inte den svenska ambassaden hjälpa, bara de som endast har svenskt medborgarskap.

– Iran erkänner inte dubbelt medborgarskap. Den som är både svenska och iranska medborgare räknas som iranier under iransk lag. Det är mycket svårt för oss att göra något då eftersom iranierna inte erkänner det svenska medborgarskapet, säger Christofer Gyllenstierna.

Som jag har påpekat tidigare i otaliga inlägg gäller följande för personer som fått svenskt medborgarskap och även behållit medborgarskapet i sitt ursprungsland (vilket de alla informeras om och väl känner till):

Rättsskydd utomlands
Pass SVENSKTBara den som endast har svenskt medborgarskap kan räkna med fullt svenskt rättsskydd utomlands. Den som även har ett annat medborgarskap än svenskt betraktas nämligen i det andra landet som medborgare endast där. Sverige har då små möjligheter att hjälpa personen om han eller hon råkar illa ut.

© denna blogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s