• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan titel lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Finland: inför skolstarten

image1923 I år är det nästan 60 000 ettor som börjar skolan i Finland.

Mannerheims barnskyddsförbund har under åtta år delat ut ett infopakert till de nya ettorna, ett infopaket som är riktat både till föräldrarna och de nya skoleleverna. Det delas ut till så gott som alla nya skoleveler, både på finska och svenska. I år vill förbundet poängtera föräldrarnas roll vid skolstarten.

Marjo Kankkonen, som är psykolog på Mannerheims barnskyddsförbund, påminner om att skolstarten är ett känsligt skede och därför spelar föräldrarna en stor roll:

"Barnet tappar sin motivation om det tror att föräldrarna inte bryr sig. Då har det ingen lust att lära sig något nytt."

Infopaketet bjuder på många konkreta förslag. Föräldrarna gör klokt i att tillsammans med barnet öva på att skriva och läsa på fritiden i vardagliga situationer. Man kan till exempel låta barnet läsa matrecept vid matlagning eller skriva inköpslistor. För att barnet ska lära sig att läsa kan det vara bra att prenumerera på någon tidning som intresserar barnet. Olika sorters spel kan vara bra för minnet. När föräldrarna är ute med barnen kan fe till exempel räkna bilar eller lyktstolpar tillsammans.

Viktigast är ändå att komma ihåg att det krävs tid och tålamod för att lära sig nya saker. Och det gäller både för barn och föräldrar.

Källa:
YLE (ny)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s