• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan titel lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Saudiarabien: Straffbart att hjälpa gammal kvinna

Saudiarabien flaggaEn man som nyligen konverterat till islam och var uppfylld av att leva och göra rätt som muslim, hade ingen aning om att det skulle försätta honom bakom galler i 50 dagar.

The Commission for the Promotion of Virtue and the Prevention of Vice (ung. Kommissionen för främjande av dygder och förhindrande av synd) fann mannen skyldig till ett brott: han hade befunnit sig i sällskap med en kvinna som inte var en nära släkting, s.k. "illegal state of seclusion" (ung. olaglig avskildhet).

Ibrahim Mohammed Lawal, en nigeriansk gästarbetare, fick veta att hans granne, en 63-årig kvinna, hade blivit sjuk och behövde läkarvård. Så han tog henne till flera olika sjukhus i Riyadh men alla vägrade behandla kvinnan. Trots sitt barmhärtiga agerande hamnade Ibrahim Mohammed Lawal i häkte, anklagad för omoraliskt uppträdande, detta eftersom han varken var gift eller hade blodsband till kvinnan han försökt hjälpa. Han berättar att han efter att ha varit bortrest i tre dagar greps när han kom tillbaka och ville höra efter hur den sjuka kvinnan mådde. Han besökte kvinnan och i lägenheten fanns då tre kvinnliga släktingar till kvinnan.

"Jag blev så glad över att se att hon mådde bättre",
berättar Ibrahim Mohammed Lawal. "Medan vi satt där och småpratade, knackade det på dörren och när kvinnan öppnade rusade fyra saudier, som jag tidigare sett utanför huset, in. De anklagade mig för att vara ensam med en kvinna som jag inte var släkt med och ifrågasatte mina motiv för att besöka henne i hennes lägenhet."

Saudierna legitimerade sig som medlemmar av kommissionen och grep honom och de tre kvinnorna och förde dem till ett fängelse. Mohammed säger att han försökte kontakta direktören för det sjukhus som till slut tog emot den sjuka kvinnan, för att be honom verifiera hans berättelse. Men direktören var själv inlagd på sjukhus för en stor operation. Så småningom fick domaren dock tag i direktören för sjukhuset som då bekräftade att vad Mohammed berättade var sant. Domaren frågade då Mohammed vad han ville göra nu, och Mohammed sa att han vill återvända till Nigeria.

Men innan Mohammed kan resa någonstans måste han fundera ut varför han sitter i fängelse och hur han ska komma ut därifrån. Mohammed, som ganska nyligen konverterade till islam, säger att han inte kan förstå varför han fortfarande hålls fängslad.

"Jag ville göra en god gärning och hjälpa en sjuk kvinna, men vad fick jag för det? Jag förlorade möjligheten att försörja min familj i Nigeria. Min hustru och mina barn nu är mycket upprörda och arga på mig, och själv försmäktar jag i ett fängelse."

Källa:
Arab News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s