• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Finland: Ny lag skrämmer donatorer

Finlands flaggaDe assisterade befruktningarna med donerade könsceller kommer att avbrytas eller upphöra helt på de stora sjukhusen och på många privatkliniker i höst. Orsaken är den nya fertilitetslagen som träder i kraft i september. Lagen kräver att donatorns personuppgifter registreras för att barnet som vuxet ska ha möjlighet att ta reda på sina biologiska föräldrars identitet.

På spermabanken på universitetssjukhuset i Åbo har antalet spermadonatorer sjunkit från ett tjugotal till några enstaka. På Helsingfors universitetssjukhus väntar man och ser om donatorer som vill registrera sig dyker upp. Tammerfors universitetssjukhus har importerat könsceller redan under flera års tid från en dansk spermabank. Det råder stor brist på registrerade donatorer också där, eftersom den danska lagen inte förutsätter att man registrerar sig. Kliniken i Tammerfors håller undantagsvis öppet hela sommaren eftersom så många par velat ha behandling innan den nya lagen träder i kraft. Privata kliniker gör fertilitetsbehandlingar också med donerade äggceller. På vissa kliniker får man vänta upp till två år för att donatorerna dragit sig undan.

Registreringstvånget tycks vara ett större problem för äggcellsdonatorer än för spermiedonatorer. Att registrera sig leder dock inte till några som helst förpliktelser gentemot barnet, påminner Aarne Koskimies, läkare på kliniken Felicitas i Helsingfors.

Källa:
FNB logo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: