• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan titel lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

UD är varken polis, försäkringsbolag eller detektivbyrå. Del 1.

Detta bör läsas först: Och så var det dags igen (19 juli 2007), Försvunnen 20-åring funnen. Men VAR har han varit? (25 juli 2007), Än en gång – och på förekommen anledning (25 juli 2007) och Nu vill UD också ha svar (25 juli 2007).

Det blev märkligt tyst om 20-årige Mukhtar. Alla medier rapporterade dag ut och dag in om honom i mitten av juli och UD fick sina slevslängar för att det inte snabbt nog fick fram information om killen som påstods ha gripits och fängslats i Addis Abbeba. Advokaten som anlitades av Mukhtars far betedde sig synnerligen "oadvokatiskt" när han, utan att ha någon som helst täckning för det, sade att: "Om UD sitter inne med info om var 20-åringen befinner sig och inte berättar det utsätter man familjen för psykisk terror."

Man tycktes tro att det svenska utrikesdepartementet hade en kristallkula att skåda i och att det var dess skyldighet att agera både försäkringsbolag, polis och detektivbyrå åt enskilda medborgare när det faktiskt är de verkliga försäkringsbolagen, den riktiga polisen och t.ex. Svenska internationella detektivbyrån som man ska vända sig till för sådant.

Undringar:

 • Vad säger advokaten nu efter att han, förhoppningsvis, har bett UD om ursäkt för sin kommentar?
 • Har advokaten klargjort för UD vad som har hänt, han var ju så engagerad så engagemanget kan ju inte bara ha tagit slut från en minut till en annan.
 • Var är medierna nu?
 • Var är Mukhtar?
 • Varför var Mukhtar borta så länge, ända sedan slutet av juni?
 • Vad var bakgrunden till att han inte ville eller vågade kontakta sin familj?
 • Har han kommit tillbaka till Umeå? Hur har han haft råd att vistas i Europa under så lång tid?
 • Hos vem/vilka har han varit och vem/vilka har bekostat hans uppehälle?

  Relevanta frågor som allmänheten har rätt att få svar på eftersom hela spektaklet gjordes offentligt av familjen och advokaten.

Förutom att man via eniro.se/nyhetssok kan finna informationom den här historien och läsa de artiklar, se de tv-inslag och höra de radioinslag som gjordes, ska jag berätta lite om vad som försiggick bakom kulisserna. Och det var inte lite som hände, det var inte få människor som blandades in och det var inte några små resurser i form av tid och pengar som lades ned på denna fullständigt "wild goose chase". Jag börjar här:

Den 10 juli 2007 faxade en person från något som heter VIVA Kompetens Centrum i Umeå, till UD. Han hänvisade till tidigare telefonsamtal och faxade ett personbevis för Mukhtar. Han skrev att Mukhtar enligt uppgift är försvunnen sedan den 29 juni "då han vid ankomsten till Addis Abbebas flygplats ska ha gripits av etiopisk polis". Sedan angav han namn och adress på Mukhtars far och uppgav honom som kontaktperson.

Den 11 juli skickar UD ett meddelande till svenska ambassaden i Addis Abbeba med rubriken: Frihetsberövad sv. medborgare MOHAMMED Mukhtar Ahmed (plus personnummer). Här ges information om att:

"Departementet har mottagit information från bekanta i Sverige att rubr. är försvunnen sedan 070629 då han enligt uppgift ska ha gripits av etiopisk polis på flygplatsen i Addis Abbeba.

Departementet kan efter kontakter med RPS och Interpol bekräfta att rubr. inte är efterlyst i Sverige och att han innehar ett giltigt svenskt pass."

Redan vid första kontakten som togs med UD från en person på VIVA Kompetens Centrum borde UD ha hänvisat familjen att göra en regelrätt polisanmälan. Om en person tros eller misstänks vara försvunnen är det en polissak, inte något man kontaktar UD om. Polisen kan sedan, om den finner det nödvändigt, begära diplomatisk hjälp via UD. UD var förmodligen lite rädda för att blir kallade "rasister" om de inte genast agerade så fort det rör en svensk medborgare med utländsk bakgrund. Men det finns inget rasistiskt i att hänvisa människor till rätt instans, men hysterin speciellt i media på det här området kan – jag vet inte om så är fallet, jag säger bara kan – ha påverkat UD att börja agera i något de inte skulle ha agerat i.

Fortsättning följer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s