• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

UD är varken polis, försäkringsbolag eller detektivbyrå. Del 3.

Läs först inlägget UD är varken polis, försäkringsbolag eller detektivbyrå. Del 1, och UD är varken polis, försäkringsbolag eller detektivbyrå. Del 2.

De 18 juli fortsätter det intensiva letandet efter den påstått fängslade 20-årige Mukhtar. Svenska ambassaden i Addis Abbeba meddelar UD i ett mejl att de fått tag i handläggaren som är ansvarig för Sverige och att denne bekräftat att de mottagit noten som skickades den 13 juli. Handläggaren har skickat den vidare till "immigration" där ingen kunnat bekräfta arresteringen av Mukhtar. Ambassaden efterfrågar också eventuell ny information från Sverige.

Samma datum, den 18 juli, meddelar ambassaden i Addis Abebba också att:

"Personal från ambassaden åkte idag till Head of Immigration Office i Addis Abbeba. Först träffade vi personal vid Head of foreign reception, main division. Han kunde inte ge oss någon information. Därefter träffade vi personal vid Head Immigration and National Affairs office. Han uppgav att han först måste få ett brev från Foreign Ministry med en förfrågan gällande ärendet. Någon sådan förfrågan hade inte inkommit och därför kunde han inte ge några upplysningar. När han fått förfrågan så svarar han till Foreign Ministry som därefetr får kontakta ambassaden.

Därefter åkte vi till centrala polisstationen, Federal Ferinsic Police Department. De kunde inte hitta någon information om Mukhtar, trots att de letade en månad bakåt i sina register. Vi kunde inte få någon mer detaljerad information, men vi bestämde möte i morgon bitti med ansvarig vid Crime Investigation Department."

Och vidare samma datum, den 18 juli, agerar också UD hemma i Sverige genom att sända en skriftlig förfrågan till flygbolaget Lufthansa om huruvida Mukhtar flugit med deras plan från Stockholm via Frankfurt till Addis Abbeba den 29 juni. Svaret från Lufthansa är:

"När det gäller passagerarinformation som inte längre är tillgänglig för oss lokalt här i Sverige (informationen finns bara kvar i våra system i 72 timmar efter avgång), måste förfrågningen gå till vårt huvudkontor uí Tyskland. Vi har då möjlighet att via en central databas söka även historiska passageralistor. Då gäller emellrtid tysk lag vilket innebär att en sådan förfrågan dessvärre måste gå via den tyska polisen och inte direkt från Sverige."

Ytterligare minst ett tiotal personer har nu involverats och aktiverats i denna "jakt" som tillkommit på synnerligen lösa grunder och som egentligen inte ens borde ha varit UD:s angelägenhet från början utan Polisens. Men om det nu skulle ha varit UD:s sak att syssla med allt detta så kan man i alla fall inte säga annat än att man där lagt ner enormt mycket tid och kraft på fallet. Ingen kan klaga på brist på engagemang hos UD. Men det är alltså här UD:s agerande – även om det var välment –  kan ifrågasättas. Invändningar kan resas mot att UD:s resurser i så enorm utsträckning tas i bruk på så lösa boliner och i ett försvinnande som rimligen borde vara en polissak, i varje fall till en början.  För har någon försvunnit så anmäler man det normalt till Polisen, inte till UD. Och givetvis ska inte heller Polisen utnyttjas i onödan och med historier som saknar täckning. Fortsättning följer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: