• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

UD är varken polis, försäkringsbolag eller detektivbyrå. Del 5.

Läs först inlägget UD är varken polis, försäkringsbolag eller detektivbyrå. Del 1, UD är varken polis, försäkringsbolag eller detektivbyrå. Del 2, UD är varken polis, försäkringsbolag eller detektivbyrå. Del 3 och UD är varken polis, försäkringsbolag eller detektivbyrå. Del 4.

Mycket hände den 19 juli (se tidgare inlägg). Förutom tidigare redovisad korrespondens skriver också tjänstemän på UD i Stockholm och på ambassaden i Addis Abbeba tlll varandra. Det handlar om de oåtkomliga passagerarlistorna från Lufthansa. Inte ens Polisen lyckas få ut dem.

Den 20 juli skriver advokaten återigen till UD:

"Det är med tillfredsställelse jag noterar hur snabbt och aktivt UD redan har hunnit agera i ärendet."

Detta bara dagen innan advokaten i Radio Västerbotten uttalat:
"Om UD sitter inne med info om var 20-åringen befinner sig och inte berättar det utsätter man familjen för psykisk terror."

Kanske hade advokaten börjat ana någon form av ugglor i mossen och ville släta över sitt hårda uttalande. I sitt brev av den 20 juli fortsätter han:

"När det gäller frågan om min klient rest ut ur Sverige är det självklart min och hans släktingars uppfattning att han befinner sig i Etiopien. Din tolkning av min skrivelse måste således bero på ettt missförstånd antingen i mitt sätt att uttrycka mig eller i vad du läser in i skriften. Oavsett var missförståndet ligger var min tanke den att svenska staten skulle kunna lägga fram listor från Lufthansa som bevis för att Mukhtar befinner sig i Etiopien. Ni har säkert redan tänkt i samma banor som jag men detta var alltså min tanke."

UD svarar snabbt på advokatens infaxade brev och berättar om hur man under två veckor ihärdigt arbetat med att lokalisera Mukhtar i Etiopien. I två veckor har nu alltså ett mycket stort antal människor i Sverige, Tyskland och Etiopien varit sysselsatta med detta. UD meddelar vidare:

"Efterforskningarna som departementet och ambassaden i Addis Abbeba har utfört har dessvärre inte givit något resultat. Både departementet och ambassaden fortsätter att aktivt arbeta med ärendet. Bland annat väntar vi på svar från Etiopiens ambassadör i Stockholm.

Ambassaden i Addis Abbeba har efter kontakter med de etiopiska immigrationsmyndigheterna inte knnat få bekräftat att Mukhtar anlänt till Etiopien. Mot bakgrund av denna information liksom den osäkerhet Du och föräldrarna framfört per fax och i media framstår det som ytterst angeläget att familjen nu anmäler Mukhtar försvunnen hos Polisen. Det är Polisen som ansvarar för att efterforska personer på det sätt som Du föreslår. Under tiden fortsätter utrikesförvaltningen med efterforskningarna i Etiopien."

Här uttrycker UD äntligen tankar om att det här nog var ett ärende för Polisen i första hand, och inte för den svenska regeringen via dess utrikesdepartement. Det tål att fundera över vad en "svensksvensk" hade fått för svar om han vänt sig till UD med liknande problem. Så här skriver en sådan bloggläsare:

"Läser med intresse sagan om Muhktar och svenska UD. Vilken soppa! Min man och jag läste om det under semestern och man behöver inte vara särskilt insatt för att inse att det ligger en hund begraven och att det inte är riktigt klokt hur svenska skattepengar spenderas. Jag undrar om de skulle söka efter Y (deras son) i Thailand eller liknande land med samma frenesi?"

Ska inte alla behandlas lika? Om den ovannämnde svensksvenske sonen försvinner eller om någon som kommit hit från ett annat land och yligen fått svenskt medborgarskap så ska väl inte den nykomne, nyblivne svenske medborgaren särbehandlas jämfört med den som fötts som svensk? Hade det varit tvärtom i det här fallet, d.v.s. att svensksvenske Y försvunnit, då menar föräldrarna att de i första hand hade fått vända sig till Polisen. Polisen hade sedan, i måna av behov, bett UD om hjälp. Det har också jag hittills trott vara den "gängse gången".

Givetvis är det en lättnad att Mukhtar inte sitter inlåst i ett etiopiskt fängelse, att han lever och att man har fått kontakt med honom. Men det finns mycket kvar att förklara i denna "soppa", som bloggläsaren kallade det. UD och allmänheten har rätt att veta vad som ligger bakom den här farsen där en vuxen ung man medvetet hållit sig undan och skapat mycket oro och en massa onödigt arbete för att han inte hört av sig.

Fortsättning följer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: