• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan titel lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

UD är varken polis, försäkringsbolag eller detektivbyrå. Del 6.

Läs först allra först inlägget UD är varken polis, försäkringsbolag eller detektivbyrå. Del 1. Läs sedan också de övriga delarna i den här serien: UD är varken polis, försäkringsbolag eller detektivbyrå. Del 2, UD är varken polis, försäkringsbolag eller detektivbyrå. Del 3, UD är varken polis, försäkringsbolag eller detektivbyrå. Del 4 och UD är varken polis, försäkringsbolag eller detektivbyrå. Del 5.

Den 20 juli fortsätter UD i Stockholm att kommunicera intensivt med ambassaden i Addis Abbeba. Flera personer är inblandade och lägger tid och kraft på fallet med Mukhtar, 20 år, som påstås ha gripits och satts i fängelse i Etiopien när han anlände dit från Sverige via Frankfurt i slutet av juni. Det har vittnen påstått och det hävdar hans släktingar. Men inga hållbara bevis för att han skulle vara fängslad finns och allt eftersom tiden går verkar tvivel börja uppstå hos UD och ambassaden om att den unge mannen ens någonsin har rest till Etiopien.

Den 24 juli har UD pratat med advokaten som Mukhtars familj anlitat. Advokaten har då berättat att familjen nu – efter mer än tre veckor – har anmält Mukhtar försvunnen hos polisen i Umeå. Man har nu också konstaterat att uppgifterna från familjen i den här historien har varit motstridiga. I Stockholm har UD kallat upp den etiopiske ambassadören för samtal, något man inte gör lättvindigt. Det är pinsamt, men givetvis det enda rätta, att UD sedan fått lov att be den etiopiske ambassadören om ursäkt.

Den 25 juli skickar advokaten ett fax till UD där han skriver:
"Jag har nu på morgonen fått ett telefonsamtal från Mukhtar, som uppgav att han inte befinner sig i Etiopien. han uppgav för mig att han befinner sig i ett annat land i Europa på grund av att han missade att stiga på planet från Frankfurt till Etiopien i rätt tid. Han har därefter inte sett sig ha någon anledning att kontakta sin familj här i Sverige."

But excuse me! Vad betyder det här? Det här är ju rena rama rappakaljan och så icke trovärdigt så att klockorna stannar. Vad då: "befinner sig i ett annat land i Europa på grund av att han missade att stiga på planet från Frankfurt till Etiopien i rätt tid."??? Och vad då: "Han har därefter inte sett sig ha någon anledning att kontakta sin familj här i Sverige."??? Vad är det här för struntprat? Vad ligger bakom detta? En familjefejd? Planerat bortgifte av sonen? Planerat resonemangsäktenskap med en kvinna i Etiopien som därmed skulle få uppehållstillstånd i Sverige? Sådana affärer där väldigt stora pengar är inblandade är inte alls ovanliga. Jag vet inte vad som hänt och kan bara spekulera och för att undvika spekulationer borde familjen via advokaten lägga alla kort på bordet. Man kan också undra hur advokaten – som varit med och drivit det hela så att tiotals människor under mer än tre veckor lagt ner tid, energi, resurser på det i stället för något annat, viktigare – ens kan vidarebefordra sådant här nonsens? Advokaten borde ha krävt korrekta uppgifter från Mukhtar och hans familj och vidarebefordrat dem till UD tillsammans med en ordentlig ursäkt för att han varit med och satt i gång ett sådant enormt "drev" för ingenting!

Enligt fax från advokaten till UD den 25 juli befinner sig i Mukhtar Schweiz. I Schweiz!? Hur det kommer sig, vem han bott hos och vem som bekostat hans vistelse där ages inte men vore intressant att veta. Har man tagit en massa människors tid och kraft i anspråk under tre veckor och i tre länder så är som sagt det minsta som kan begäras att en rejäl ursäkt och en förklaring till vad som har hänt framförs. Detta bör UD kräva att få!

UD måste också lära sig något av detta fall och sluta upp att rusa till undsättning så fort någon frivilligt rest iväg någonstans och sedan inte hörs av eller hamnar i problem på grund av eget beteende. UD ska inte agera polis, för detta ändamål har vi en poliskår. UD ska inte vara försäkringsbolag åt slarviga människor som inte tar ansvar för sina egna liv. Det finns försäkringsbolag, men mot oansvarighet och självförvållade problem hjälper de förstås inte, där får var och en stå sitt kast. UD ska inte vara detektivbyrå åt familjer där annat ligger bakom att deras barn försvinner än vad de påstår. Om inte UD skärper till sig och brushar upp sitt anseende och det genast, så har det snart inte något anseende kvar att brusha upp.

P.S. Under den här "resans gång" snubblar man på ambassaden i Addis Abbeba också över en kvinna som med förfalskat pass försökt ta sig till Sverige. Detta berörs kortfattat i ett mejl som i huvudsak i övrigt handlar om Mukhtar:

"Vi har träffat X. Hon pratade inte svenska, engelska eller amahrinja. Därför fick en av poliserna tolka till oss. Hon har tydligen erkänt att hon köpt passet för 10.000 birr. Hon försökte resa till Sverige eftersom hon är sjuk. Hon har ingen anknytning till Sverige. Tydligen hade de rättegång i hennes ärende i går och nu ska det utredas ytterligare i 14 dagar. Polisen kommer, enligt uppgift idag, att skriva till Foreign Ministry som sedan ska kontakta oss i ärendet och ang. passet."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s