• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Utredning om vad som hände personerna som reste till Somalia i vintras – och varför de reste dit

Nu ska också KU dras in i historien med de människor som på eget bevåg och av egen fri vilja, dumdristigt tog sig till Somalia i vintras för att de ville uppleva "ett mer islamskt land" än Dubai dit de rest på semester! (Läs bland annat här och flera andra inlägg och artiklar som länkas till i detta inlägg.)

Thomas Bodström har gjort en KU-anmälan och nu ska en massa människor, bland dem ministrar, avsätta tid och kraft för att diskutera dessa privatpersoners dåliga val att resa till ett land som det starkt avråds från att man reser till om man inte har något där att göra. Deras (bort)förklaring, att de reste till Somalia (och sedan hamnade i Etiopien) för att de tycker landet är vackert och mer islamskt än Dubai, är så dumt så klockorna stannar. Varför har ingen tid och kraft lagts på att ta reda på mer om de här personernas bakgrund och faktiska motiv till att resa till Somalia? Det är det minsta man borde göra innan man börjar med en KU-utredning.

Thomas Bodström skriver i sin KU-anmälan bland annat:
"Därför vill jag att konstitutionsutskottet närmare granskar hur den svenska regeringen handlat i samband med fängslandet av svenska medborgare i Etiopien."

Men alla var inte ens svenska medborgare (det fanns bl.a. en marockansk medborgare i gruppen, som bara har uppehållstillstånd här) och bland dem som hade det, fanns så vitt känt också de som har dubbla medborgarskap. Om man har dubbelt medborgarskap och återvänder till sitt ursprungsland där man fortfarande är medborgare, då gäller detta medborgarskap och ingen hänsyn tas till det svenska medborgarskapet. Det vet samtliga som har dubbelt medborgarskap.

Utrikesminister Carl Bildt har i ett svar på skriftlig fråga 2006/07:1307 i detta ärende sagt:
"De tre svenska medborgarna och deras juridiska ombud har efter återkomsten till Sverige inbjudits till UD för att berätta om behandlingen under fångenskapen. De har ännu inte accepterat detta eller på annat vis för UD närmare berättat om händelsen. Detta har försvårat uppföljningen av ärendet."

De försvårar alltså själva uppföljningen när de inte medverkar till att klargöra vad som hänt! Kanske för att de inser att de också kommer att få frågor om varför de reste dit och vad de gjorde där, som de inte vill svara på?

Tortyr är fruktansvärt och oacceptabelt och strider mot vad som stadgas i olika konventioner om mänskliga rättigheter – oavsett om den utförs mot svenska medborgare eller människor av annan nationalitet. Men människor har också ett eget ansvar, ett ansvar för att inte utsätta sig själv eller en gravid 17-åring (som var med i sällskapet) för stor fara genom att resa till länder som de med 100 %-ig säkerhet vet är klassade som farliga. Att de aktuella personerna säger sig ha rest till Somalia bara för att "det är ett vackert och islamskt land" håller inte och för att misstänka att det inte är hela sanningen behöver man inte vara särskilt konspiratoriskt lagd.

Utred gärna, men utred då allt i denna historia! Och medierna bör sedan också föra ut hela bilden till allmänheten med lika stor energi som de använde till att rapportera om att dessa människor fängslats i Etiopien!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: