• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan titel lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Alternativ till språkliga förvaltningsområden ska utredas

Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni har gett före detta justitierådet Bertil Bengtsson i uppdrag att utreda frågan om det finns bättre alternativ till språkliga förvaltningsområden. Han ska redovisa uppdraget senast den 30 december 2007, vilket är föredömligt snabbt och ett klart avsteg från den förra regeringens långbänksutredningar.

Dagens lagstiftning kring de så kallade förvaltningsområden omfattar sju kommuner i Norrbotten. En utredning om de finska och sydsamiska språken, som analyserade behovet av att utvidga förvaltningsområdena, föreslog 2005 och 2006 att ytterligare kommuner bör omfattas av rätten att få använda finska respektive samiska i myndighetskontakter samt rätt till äldreomsorg och förskola helt eller delvis på dessa språk. I remissvaren framkom bland annat att det finns behov hos sverigefinnarna av service på finska också i andra delar av Sverige.

Utredaren ska, för att komplettera de lämnade förslagen, belysa alternativa modeller till det nuvarande systemet med geografiskt avgränsade förvaltningsområden. Utgångspunkten ska vara att sträva efter ett system som lever upp till de nationella minoriteternas rätt att behålla och utveckla sitt språk i privata och offentliga sammanhang.

I Sverige finns fem officiella minoritetsspråk: finska, tornedalsfinska (meänkieli), samiska (sáme-giella), jiddisch och romani chib. De tre förstnämnda fick, när riksdagsbeslutet om minoritetsspråk fattades 1999, ett antal kommuner utpekade som särskilda stödområden, där enskilda bl a har rätt att använda språken i sina kontakter med domstolar och andra myndigheter.

Jag vet att Nyamko Sabunis initiativ kommer att tas positivt emot av den stora finskspråkiga minoriteten i Sverige!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s