• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan titel lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

“Hets mot folkgrupp” i Tintin-album?

image1947Hå hå ja ja. Nu känner sig några människor "hetsade mot" (kränkta?) genom albumet Tintin i Kongo! Ett seriealbum som skrevs och tecknades 1931 påstås nu vara "rasistiskt" och uppfylla kriterierna för "hets mot folkgrupp" och röster höjs från Afrosvenskarnas riksförbund om att albumet ska förbjudas. Ofattbart. Det är ett ju dokument av sin tid, det är så man bör se det. Man kan väl inte censurera det i efterhand!

Skulle man ge efter för krav på förbud och censur i detta fall så får man också börja förbjuda en massa annan litteratur och då är yttrandefriheten i mycket stor fara. Då kan det bli en massa tomma platser på bibliotekens hyllor. Och vad ska man göra med alla Tintin-album och annat som folk redan har hemma i sina egna bokhyllor? Suck.

På kvällen den 23 augusti, klockan 21.40, har 6.237 personer svarat på frågan "Är det rätt att JK-anmäla Tintin?" Klokt nog har en mer än överväldigande majoritet av de svarande, hela 96 %, sagt Nej och bara 4 % Ja. Det torde ganska väl spegla vad folk tycker ganska och det visar också att folk är intelligenta nog att se det här seriealbumet som ett tidsdokument och inget annat. Och dessutom kloka nog att förstå att JK:s resurser inte ska användas till onödigheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s