• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan titel lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Det kan väl inte vara lagligt?

image1949Det kan väl ändå inte vara lagligt att, som SJF (Journalistförbundet) tvinga icke-fackmedlemmar att strejka? Att en fackförening som man inte tillhör ska kunna tvinga en till ett agerande som gör att man förlorar pengar (sin lön), mot sin vilja? Jag kan inte tro att det skulle hålla i domstol, om man prövade ett sådant tvång.

I en artikel i tidningen Resumé berättas just detta, att även de som inte är SJF-medlemmar "tas ut i strejk, eftersom de ändå ingår i blockaden". Men skillnaden mellan dem och medlemmarna i SJF är att dels att de har valt att stå utanför facket; dels att de inte kompenseras för löneavdrag under strejken. Mig skulle då ingen förening som jag inte är medlem i kunna tvinga att strejka och tvinga mig att avstå från min lön, om jag inte själv vill. Däremot skulle jag mycket väl kunna solidaritetsstrejka även om jag inte var med i facket om jag själv vill det. Då skulle jag också, frivilligt, vara beredd att förlora pengar på det.

"Alla har haft god tid på sig att gå med i facket innan strejken. Det är ett medvetet val att välja att stå utanför",
säger Agneta Lindblom Hulthén.

Just det: "ett medvetet val"! En förening ,som man gjort det medvetna valet att stå utanför, ska inte kunna tvinga en att agera på det sätt som den föreningen gör.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s