• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan titel lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Apropå “Migrationsverket ser över rutinerna”

Migrationsverket logoJag skrev i går (den 29 augusti) ett inlägg med rubriken Migrationsverket ser över rutinerna. Läs det först.

Med anledning av ovannämnda inlägg citerar jag här ur Utlänningslagen och kommentera också citaten:

5 kap. Uppehållstillstånd
Vem som har rätt till uppehållstillstånd

Uppehållstillstånd på grund av anknytning
3 § Uppehållstillstånd får ges till
(Min kommentar: "får", inte "skall"…)


7. en utlänning som skall utöva umgänge, som inte är av begränsad omfattning, med ett i Sverige bosatt barn 


18 § En utlänning som vill ha uppehållstillstånd i Sverige skall ha ansökt om och beviljats ett sådant tillstånd före inresan i landet. En ansökan om uppehållstillstånd får inte bifallas efter inresan.
(Min kommentar: huvudregeln är alltså att ansökan INTE får bifallas om man söker i Sverige, efter inresan.)

Detta gäller dock inte om
5. utlänningen enligt 3 § första stycket 1-7 har stark anknytning till en person som är bosatt i Sverige och det inte skäligen kan krävas att utlänningen reser till ett annat land för att ge in ansökan där
(Min kommentar: det är HÄR en praxisändring på lite sikt kan ske. Man kan helt enkelt fatta några beslut och tillämpa den här möjligheten i ett antal enskilda fall och när så ett antal beslut fattats i den här "andan", DÅ kan man börja tala om "praxis"!

Det är bara lite civilkurage och beslutsamhet som behövs från MIG:s gd, inget annat, för att den här iranske mannen ska kunna beviljas PUT utan att behöva resa till Iran och ansöka därifrån. De "särskilda skälen" kan då anses vara att handläggningen skulle ta mycket lång tid – ett år är lång tid i ett spädbarns liv – innan ärendet har hanterats klart och han kan återvända.

OBS! Är barnen äldre så kanske det INTE föreligger "särskilda skäl"! Man ska därför vara mycket försiktig med att tala om en praxis eftersom det knappast med denna lagstiftning kan bli så att alla asylsökande fäder till barn i Sverige därmed ska få stanna! Även andra omständigheter ska vägas in, som t.ex. om pappan verkligen har levt med sitt barn eller träffat det regelbundet och ofta. Etc. Dessutom: personen ifråga (pappan) får inte ha begått brott som han dömts i Sverige, då gäller andra regler.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s