• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan titel lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Ingen har hört av sig och bett om ursäkt…

Thanh och dalahästar 14.8 2007Hade jag trott att myndigheterna skulle höra av sig och be om ursäkt för de fel de begått, de lögner de uppmanat Thanh och andra att komma med, det lidande och den direkta fara de utsatt honom och många andra för på grund av sitt beteende och agerande? Nej. Men hyst ett minimalt hopp, kanske.

JK – landets justitiekansler – har slagit fast att både Migrationsverket och Polisen har agerat felaktigt. De har tvingat asylsökande vietnameser (och andra) att lämna detaljerade uppgifter inte bara om sig själva utan också om sina släktingar i hemlandet och en massa annat och sedan har de lämnat all denna information till Vietnams ambassad! De har uppmanat de asylsökande att ljuga inför sin ambassad och påstå att de är i Sverige som turister och har tappat sina pass. Med mera. Med mera. JK har riktat skarp kritik mot både Migrationsverket och Polisen och skriver bland annat:

"Migrationsverket kan inte undgå kritik för att man har medverkat till att hemliga, och i vissa fall mycket känsliga, uppgifter har lämnats till Vietnams ambassad, tydligen också till vissa andra ambassader. Jag utgår från att verket ser över sitt agerande och att sekretesslagen från och med nu konsekvent efterlevs."

Thanh har vistats i Sverige i fem år (utan att kunna avvisas – utan egen förskyllan) varav han suttit åtta månader inlåst på förvaret i Märsta. Han har ständigt levt under hot och press från Polisen och Migrationsverket och de tre senaste månaderna har han lämnats helt åt sitt öde och utan något om helst försörjningsstöd. Nog borde en ursäkt till Thanh från Migrationsverket och Polisen vara på sin plats!

JK har kallat hanteringen av honom och hans landsmän (m.fl.) "oacceptabel", vilket är ett mycket starkt ord. Men varken Polisen eller Migrationsverket har trots det hört av sig. Däremot har Thanh idag fått ett (felaktigt) besked från den kommun han nu vistas i och där han bett om ekonomisk hjälp efter tre månader utan ett öre:

"Om han nu vänder sig till polisen (Söderortspolisen, Utlänningsroteln, i stora polishuset på Kungsholmen) för att de ska kunna försöka verkställa beslutet och han medverkar till detta så kan polisen intyga/styrka detta till Migrationsverket (genom skriftligt intyg) och Thanh kan åter gå till Mottagningsenheten i Solna. Om han samarbetar med polisen har han alltså all rätt att bli inskriven på Mottagningsenheten igen och får rätt till dagersättning, för att klara sitt uppehälle. Detta gäller i avvaktan avvisningen och oavsett om den går att verkställa eller inte."

Kafka kunde inte ha skrivit ett bättre manus till hela den här historien och Moment 22 räcker inte för att beskriva situationen utan snarare Moment 22 upphöjt i kubik och kvadrat! Kommunens företrädare kan jag inte vara arg på eftersom de gör vad de kan och inte kan ha kännedom om allt. Men jag har nu uppmanat dem att ta reda på ordentligt vad som gäller och inte bara lyssna på en tjänsteman på Migrationsverket som uppenbarligen inte känner till fallet.

Migrationsverket måste agera nu, det här kan inte få pågå längre! Den här farsartade rundgången och den här oacceptabla hanteringen och nedbrytningen av en ung man som tillbringat fem långa år i total ovisshet och ofta förnedring, måste det sättas stopp för. Och eftersom den person som skulle ha satt stopp för det redan i maj i år, överdirektören Lars-Gunnar Lundh, har slutat på Migrationsverket, så är det den nye generaldirektören Dan Eliasson som ska göra det. Och det nu. Gärna med personligt framförd ursäkt å Migrationsverkets vägnar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s