• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Finland: om utvisningen av de brottsdömda somalierna

Finlands flagga mörkare blått korsLäs först Finland: ”Kasta ut dem som begår brott ”(12 juli 2007), ”Respass väntar tjugo somalier” (14 juli 2007), ”Somalier begår färre rån i Helsingfors” (26 juli 2007).

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har bestämt att utvisningen av de tre somaliska ungdomarna inte får verkställas än. Först ska HFD avgöra deras besvär mot Utlänningsverkets beslut att utvisa dem och förbjuda dem att resa in i Finland på nytt. HFD:s beslut att ge dem respit indikerar på inget sätt hur domstolen kommer att förhålla sig till beslutet om utvisning.

Utlänningsverket beslöt i juli förra året att tre av de fyra somalierna ska utvisas. De kommer från norra Somalia där läget inte är fullt så kritiskt som på and ra håll i landet. Den fjärde ynglingen kommer från Mogadishu och kan därför inte utvisas. De tre ungdomarna besvärade sig över Utlänningsverkets beslut. I juli i år avslog Helsingfors förvaltningsdomstol två av besvären, det tredje tog man inte ens upp till behandling.

Ungdomarnas öde har debatterats flitigt i pressen. I somras ansåg merparten av dem som kontaktade Hbl:s heta linje att ungdomarna gott och väl kan skickas till Somalia. Det föranledde en insändarstorm från personer som tänkte annorlunda. Det är juridiskt möjligt att utvisa utländska brottslingar, men frågan är om det är etiskt försvarbart. Där går åsikterna i sär.

De flesta länder kan utvisa brottslingar som begått vissa allvarliga brott. Det förutsätter en helhetsbedömning av varje enskilt fall. Då beaktas bland annat brottets art, sannolikheten för återförbrytelse och samhällets eventuella behov av att verkligen utvisa brottslingarna. Likaså bör man bedöma hur starka brottslingarnas faktiska band till sitt gamla hemland är och hur rimligt det är att de ska kunna anpassa sig. I det aktuella fallet har de tre ungdomarna vuxit upp i Finland och saknar egentliga band till Somalia. De som försvarat ungdomarna menar att de är mer finländare än somalier och att det därför är oskäligt att dubbelbestraffa dem med både fängelse och utvisning.

Det är ännu inte klart när HFD kommer att avgöra somaliernas öde, men det kan komma att dröja flera månader.

Källa bl.a. Hufvudstadsbladet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: