• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  september 2007
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

I det bisarra Sverige tar sig vissa rätten att leka med skattepengar!

Följande rapporteras i Ekot, Sveriges Radio:

Biståndsmyndigheten Sida har under 2005 betalt ut 22 miljoner kronor av skattemedel till ett biståndsprojekt i Kongo-Kinshasa, trots att det inte fanns något annat ekonomiskt underlag för utbetalningen än en enkel kalkyl på 14 rader. I dag, nio månader senare, är det fortfarande ytterst oklart vad miljonerna egentligen har gått till.

Freivalds och Jämtin gav grönt ljus för projektet och de 22 miljonerna skulle användas i ett folkräkningsprojekt i Kongo-Kinshasa. Det var ett projekt som sköttes av den sydafrikanska regeringen, men Sverige stod för största delen av kostnaderna. Beslutet att Sverige skulle bidra med 22 miljoner kronor byggde på en enkel siffersammanställning på 14 rader som hade kommit från Sydafrika, och där som exempel, en utgiftspost på 15 miljoner kronor, kort och gott bara kallades "externa konsultkostnader", utan någon närmare förklaring.

Kommentar: Förutom det uppenbart oansvariga i hur man kunde skicka iväg 22 miljoner av arbetande svenskars pengar på så här lösa boliner, så kan man också undra varför i hela fridens dar Sverige överhuvudtaget skulle betala för en folkräkning i ett annat land? På vilket sätt skulle det vara "bistånd"? Vilka männskor hade man tänkt skulle bli hjälpta av att bli räknade?

Läs och lyssna på Ekots rapportering här. Och läs också min bloggning från den 3 januari 2007: Kongo-Kinshasa visste hon i alla fall var det låg…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: