• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  september 2007
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Regering Finnish style

RegeringskanslietDet klagas från vissa håll över att regeringen tillsätter enmansutredare och fattar snabba beslut. "Alla ska med" har länge varit den (s)venska modellen. Och då har allt tagit oändligt lång tid och kostat enorma pengar. Tänk bara på Masoud Kamalis utredning om "strukturell rasism" som tog några år och kostade kring 9 miljoner (=skattepengar)! Remissrundor med ett sjuttiotal remissinstanser varav många helt onödiga och oväsentliga, har varit vardagsmat när det t.ex. gällt nya lagförslag, bland annat Miljöbalken. Och när sedan dessa oändlighetsutredningar och oöndlighetsremissrundor är avslutade och har kostat så mycket att man hade kunnat bygga några nya äldreboende, anställa ett gäng lärare och korta vårdköerna, då har det gått så lång tid att en del av förutsättningarna som gällde när man började redan har förändrats…

De enorma utredningarna och remissrundorna har varit ett självsvåldigt slöseri utan like med skattebetalarnas pengar. Och ett tecken på stor osäkerhet och även feghet; regeringen har inte vågat fatta egna beslut utan har behövt "syndabockar" (=utredarna) ifall besluten skulle slå fel. Det är klart att s-modellanhängarna nu klagar när den borgerliga regeringen – tack och lov! – gör precis tvärtom. Många fick ju sin försörjning i utredarsvängen. Den nuvarande regeringen gör mer som man gör i Finland: kommer fram till att en förändring behövs, tillsätter på sin höjd en enmansutredare att titta på den eventuella reformen och ger denne begränsad tid, typ tre eller sex månader. Sedan fattar regeringen beslut. Precis som den ska, det är ju därför man har en regering för att den ska styra landet och fatta nödvändiga beslut!

Jag är glad över att den nuvarande regeringen inte går i de gamla s-regeringarnas tröga fotspår utan trampar upp egen mark och utarbetar sin egen beslutsfattandemodell. Givetvis blir det med en sådan här "direktmetod" ibland missar, men dem kan man alltid rätta till. Det händer i alla fall något och folket slipper gå i tre, fem eller åtta år och vänta på en utlovad reform.

Beslutsamhet – förmåga och vilja och mod att fatta beslut – är viktigt att en regering har och det verkar den här regeringen ha. Därmed inte sagt att jag tycker att alla deras beslut är bra, absolut inte. Men jag tycker att deras beslutsmetod är bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: