• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  september 2007
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Varför tillåter DN Kultur hatartiklar mot enskilda människor?

Bland annat detta skriver Fredrik Tenfält i en ledare i Göteborgs-Posten den 13 september:

Debattören Kurdo Baksi gick i söndagens DN till ett rasande personangrepp mot Sabuni, som i ett svep framställdes som karriärist, islamofob och i största allmänhet invandrarfientlig. Baksi, bror till s-kvinnan Nalin Pekgul, gråter krokodiltårar och påstår sig vara orolig för de sina varje gång ministern lägger fram ett förslag.

Varför DN:s kulturredaktion vill upplåta plats åt en sådan vomering förefaller gåtfullt. Särskilt som Baksis bidrag främst framstår som ett rent kalkerpapper på en artikel från förra hösten. Då, innan Sabuni ens hunnit börja på sitt ämbete, ansåg sig Baksi kunna fastslå att Sverige nu fått sin sämsta integrationsminister någonsin.

Jag har svårt att tänka mig att sådana hatartiklar i övrigt skulle accepteras om inte den utpekade a) var kvinna och b) var invandrare.

Jag tänkte i samma banor när jag läste den mycket, mycket obehagliga artikeln i DN (Regeringens perfekta alibi), och förundrades över hur en person som kallas "debattör" på det sättet får utgjuta sig om en annan människa, dessutom en minister i Sveriges regering. Och jag skrev under rubriken Varför skulle Nyamko Sabuni dansa efter journalisters pipor? om integrationsminister Nyamko Sabunis självklara rätt att tacka nej till att delta i en debatt där en person som denne Kurdo Baksi, som smädat henne så grovt, också ska delta. Jag förundrades också stort över journalisters tro att det skulle vara de som bestämmer vilka som ska delta i debatter, inte de som i själva verket deltar.

Jag inbjöds själv av TV4 Nyhetsmorgon att delta i en diskussion/debatt på söndag den 16 september, om flykting- och asylpolitiken med avstamp i DN-reportern Lasse Granestrands nya bok I Sveriges väntrum. Men när jag fick höra att just denne Kurdo Baksi eventuellt skulle delta var mitt svar ett ännu bestämdare nej än det var redan innan jag visste det (svaret var alltså nej oavsett vem/vilka som deltar bara mer starkt när jag fick Baksis eventuella medverkan klar för mig). Det är varje människas (även ministrars) rätt att själv bestämma i vilka debatter de vill delta. Inte journalisters!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: