• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  september 2007
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Lagen ska vara lika för alla – också för den som kallar sig “journalist”

ParagraferPå Sidan 4, Expressens debattsida, skriver Magnus Ljungkvist under rubriken Rätt att beslagta Sefatssons dator. Hans åsikter sammafaller till 100 % med mina egna, som jag uttryckte här på bloggen redan den 20 september under rubriken Varför skulle journalister undantas från brottsutredningar? Jag skrev bland annat:
"För det kan inte få vara så att om man kallar sig "journalist" så ska andra regler gälla vid brottsmisstanke än för övriga medborgare. Det innebär ju att en person som kallar sig "journalist" och misstänks för t.ex. innehav av barnpornografi inte kan ställas inför rätta och dömas för att åklagaren inte kan låta beslagta hans dator!"

Magnus Ljungkvist skriver i sin artikel:
"Men när journalisten Trond Sefastssons dator togs i beslag vid en husrannsakan kände sig en hel journalistkår hotad och talar om grundlagsbrott och övergrepp. Argumenterar man så blint, skapar man en helt rättsfri zon för den som kallar sig journalist. Föreställ er att Hells Angels startar en medlemstidning och skaffar utgivningsbevis. Blir då deras datorer omöjliga för polisen att granska? Den som bedriver ljusskygg verksamhet ska inte kunna gömma sig i journalistrollen."

Just det! Dessutom: det är faktiskt den som kallar sig "journalist" som själv är skyldig att skydda sina källor! Han kan t.ex. se till att spara extremt känsligt material på ett usb-minne som de har runt halsen eller i sitt bankfack eller någon annanstans där källornas uppgifter är säkra. För det är den som kallar sig journalist som har utlovat sina uppgiftslämnare sekretess och meddelarfrihet, det är hans ansvar att se till att uppfylla det löftet. Inga specialregler kan gälla t.ex. för jurist/journalister som säger sig utföra juridiska uppdrag men skriver fullmakter och annat på TV4s papper. Överhuvudtaget ska givetvis brott utredas och straff utdömas lika för alla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: