• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Absolut rätt att Sefastssons dator beslagtogs

ParagraferPolisen får behålla TV4-journalisten Trond Sefastssons dator som beslagtogs vid en husrannsakan för ett par veckor sedan. Det beslutade Stockholms tingsrätt på måndagen. Att grundligt utreda de brott Trond Sefastsson misstänks för väger tyngre än risken att hans källor röjs, enligt tingrätten.

Agneta Lindblom Hultén som är Journalistförbundets ordförande tror att journalistiken tar skada.
– Jag är naturligtvis väldigt orolig över att medborgarna kommer att bli mindre benägna att lämna information vidare.

Men åklagaren Malin Palmgren ser inte det som någon stor risk.

– Nej, jag tror snarare att det är tvärtom att allmänheten har ett intresse av att få utrett vad som har hänt här.

Det viktigaste är faktiskt inte om medborgarna kommer att bli mindre benägna att lämna information, som Agneta Lindblom Hulthén säger. Det viktigaste är att allmänheten har ett intresse av att få veta vad som hänt, precis som Malin Palmgren säger. Agneta Lindblom Hulthén måste förstå att medborgarna knappast accepterar specialregler och gräddfiler för journalister som misstänks för brott och hon borde inte ta parti för dem. Det är helt barockt att man i en rättsstat skulle kunna säga att man är journalist och har "hemligt" material i sin dator och på det sättet gå fri från granskning! Rättvisan ska ha sin gång, för journalister som för alla andra, det är det enda rätta.

 

Läs tidigare artiklar: Varför skulle journalister undantas från brottsutredningar? (20 september 2007) och Lagen ska vara lika för alla – också för den som kallar sig "journalist" (22 september 2007).

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: