• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Det måste bli slut på slapphäntheten!

image2009Sidas pengar gick till lyxhus. Det är en rubrik på en artikel i Expressen den 2 oktober. Underrubriken är Sida-pengar gick till privata villor och fritidshus. Och Riksrevisionens rapport har titeln Oegentligheter och oordning i svenskt bistånd.

"Omotiverade kostnader, oriktiga dokument och brister i efterlevnad av nationella regler är invändningar som riktas mot Sidas verksamhet."

"Jag tycker det är upprörande att tio av femton granskade fall visar stora brister och för min del ser jag att det arbete vi påbörjat med att få resultat och kvalitet och effektivitet i biståndet verkligen måste fullföljas", säger biståndsminister Gunilla Carlsson (m) till TT.

Hon säger också (till DN):
"De här organisationerna ska ju ha idealitet och lokalt engagemang, småskalighet och närvaro på fält. Och sprungna ur svenska folkrörelser som de är förväntar man sig förstås att de ska visa respekt för skattebetalarnas pengar."

Biståndsministerns sista, här fetstilade, mening får mig att undra hur hon tänker och var hon har varit de senaste  decennierna när alla stora penningskandaler kring "svenska folkrörelser" (bl.a. fackets märkligheter vad gäller lägenhetsaffärer och kursgårdar etc) har pågått. Att en svensk minister är så blåögd att hon tror att det skulle vara någon garanti för någonting att en verksamhet kallar sig "frivillig" eller "ideell" eller "folkrörelse", det är skrämmande. Tvärtom – sådana här organisationer har ju fått sin beskärda del av kritik för oegentligheter och försnillning av skattepengar genom åren och är inte ett dugg bättre än några andra.  Inte undra på att pengar kan försnillas när man har en sådan godtrogen inställning till människor.

Bedragarna, försnillarna och tjuvarna måste ställas inför rätta i Sverige på samma sätt som de skulle i vilket annat civiliserat land som helst. De ska bli återbetalningsskyldiga för allt de försnillat, förskingrat och stulit. Den så typiskt svenska slapphäntheten måste upphöra och lagen måste följas, lika för alla: brottslingar ska åtalas och dömas. Att se mellan fingrarna med skurkar är också det ett brott.

Läs några tidigare bloggningar om Sida här: "Ny myndighet för bättre bistånd"??? (9 november 2006), Kongo-Kinshasa visste hon i alla fall var det låg… (3 januari 2007), I det bisarra Sverige tar sig vissa rätten att leka med skattepengar! (9 september 2007), Bistånd eller representation (2 oktober 2007).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: