• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Men egenföretagare, då?

RegeringskanslietMeddelande från finansdepartementet:

Lagrådsremissen föreslås en nedsättning av socialavgifterna för vissa delar av tjänstesektorn. Förslaget syftar till att varaktigt öka sysselsättningen, förbättra den samhällsekonomiska effektiviteten och minska svartarbetet i den svenska ekonomin.

De branscher som omfattas av förslaget är reparation och underhåll av vissa fordon, reparation och underhåll av fritidsbåtar m.m., restauranger, catering, taxi, tvätterier, reparation och underhåll av skor och lädervaror, hunddagis, frisörer samt hud- och kroppsvård.

Jaha, tack så mycket! Det är väl bra. Men vad händer med egenföretagarna? Egenföretagarna, de enskilda näringsidkarna, som ensamma driver företag och försöker försörja sig själva (och kanske några till) i kamp mot knäckande avgifter? När blir det deras tur????

Ta bort de sociala avgifterna på ca 31 % på egenföretagarnas inkomster och låt dem – precis som löntagare – få betala 30 % i skatt och inget mer. Då blir det fart på näringsverksamheten, då vågar och kan folk starta enmansföretag som sedan kan växa och blir till två, tre och kanske åttamansföretag. Med dagens hårda – för att inte säga orimligt tunga – pålagor på enskilda näringsidkare och det orättvisa och diskriminerande utanförskap som de tvingas leva i är det inte många som klarar att låta verksamheterna växa.

Egenföretagare har ingen rätt till betald semester (som alla löntagare har) och egenföretagare har inte rätt till sjukpenning på samma grunder som löntagare utan deras sjukpenning beräknas på NETTOinkomsten (tänk er själva, löntagare, hur lite ni skulle få om ni blev sjuka med de reglerna!). Egenföretagare har ingen reell a-kassa, har de lite att göra en tid på året och svårt att klara ekonomin ("arbetslösa") då måste de lägga er hela sin verksamhet för att överleva på en låg a-kassa. Trots att de kanske en eller två månader senare har en blomstrande tid att se fram emot!

Läs också vad Pia Berg enmansföretagare i måleribranschen, skriver under rubriken Jag känner mig rättslös och hur det blir för henne när hon blir gravid!

Löntagarna skulle aldrig någonsin acceptera att bli behandlade som egenföretagarna! Det finns ingen annan arbetande grupp i samhället som är så diskriminerad som enmansföretagarna – ändå gör regeringarna ingenting, INGENTING för att rätta till det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: