• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Vi har startat en Talk Tank

Talk Tank logoMin kolumn i Svenska Dagbladet idag – Fria tankar tänks över öl och gurka – handlar om det. Att vi har startat en Talk Tank.

Jag är en varm anhängare av den nya tekniken och gillar skarpt de möjligheter den ger oss att finna gamla vänner, att kommunicera snabbt och lätt med varandra var vi än befinner oss på jordklotet, att dela med oss inte bara av våra tankar utan också våra bilder och filmer m.m. Vi kan skicka viktiga dokument på en sekund i stället för med vanlig post som kan ta flera dagar. Vi kan betala räkningar och överföra pengar den tid på dygnet som passar oss bäst. Vi mejlar, sms:ar, googlar, bloggar och facebookar och det är verkligen toppen! Var och en kan utnyttja tekniken på det sätt som passar henne/honom bäst, varken mer eller mindre.

MEN. Jag tycker inte att vi får glömma att träffas IRL (In Rea Life) också och se varandra, höra varandra, uppleva varandra. Utan levande mänsklig samvaro blir vi robotar som kommunicerar snabbt och smärtfritt men som inte riktigt vet hur all vår kommunikation tas emot av andra människor. Vi ser inte deras ansiktsuttryck, vi hör inte deras kommentarer, vi vet inte hur de känner och vad de tänker om vi inte också träffas live emellanåt.

Det finns redan Think Tanks där kreativa och smarta människor kommer samman och spånar, brainstormar, presenterar förslag till lösningar på problem etc. Vad vi har startat är alltså vad som förr i tiden hade kunnat kallas ”kafferep” eller ”pubkvällar” eller ”träffas hos någon”, beroende på omständigheterna. Nu har vi valt att kalla vår mötesform för Talk tank eftersom träffarna går ut på att under några timmar prata om allt möjligt, någotsånär strukturerat men utan stenhård disciplin. Syftet är inte att kläcka lösningar på stora problem även om det kanske någon gång kan bli en ”bieffekt”. Syftet är att knyta vänskapsband, utbyta tankar och åsikter, argumentera för ståndpunkter, lyssna på andra och kanske lära oss något, kanske ändra åsikt eller stå ännu mer fast vid de egna åsikterna när kvällens Talk Tankeri är slut.

Många var skeptiska till Think tanks (eller ”tankesmedjor”, som de ibland kallas på svenska) men nu är de en vanlig – för att inte säga omistlig – del av samhällslivet. Kanske starar vi nu en ny våg med vår Talk Tank-idé. Vare sig det blir så eller inte så fortsätter vi med våra möten och ser vart de leder. Och vi har registrerat oss på Facebook också, så vi kan träffas både IRL och i cyberspace!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: