• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Saudiarabien: Kvinnor står fortfarande utanför till stor del utanför teatervärlden

Saudiarabien flaggaEn tjänsteman vid Ministeriet för kultur och information arbetar för att teaterpjäser ska kunna ses året runt och inte bara kring Eid (högtider) och anda speciella tillfällen. Men många påpekar att saudisk teater fortfarande är en mansdominerad värld.

"Det är för att vi har en önskan om att använda pjäserna som plattformar för att vägleda samhället och höja deras kulturella medvetande", säger Abdul Aziz Al-Sebail, vice minister för kulturella frågor.

Riyadh och ytterligare ett antal städer står som värdar för kulturevenemang kring Eid, då skådespel är en stor del av programmen. Men under resten av året visas mycket få pjäser, trots att det är stor efterfrågan. "Saudier kan köra mycket långa sräckor för att se en pjäs", säger Mohammed Alahmed, vice chef vid King Saud University’s College of Fine Arts, som uppför 15-20 pjäser per år.

Saudisk teater föddes 1960 med pjäsen Fateh Makkah (ung Fånga Makkah), men mestadels har den här konstformen – liksom andra konstformer i Saudiarabien – stått på undantag trots efterfrågan från allmänheten. Teaterpjäser accepteras mer socialt än biografer, också bland de mer konservativa samhällsmedborgarna, förutsatt naturligtvis att ämne och dialog är lämpliga och att åtskillnaden mellan den manliga och kvinnliga publiken upprätthålls.

Abdullah Alamer, producent för kvinnopjäsen Newsan Net, som visas vid King Fahd Cultural Center denna Eid, säger att antalet pjäser för kvinnor ökar. Newsan Net handlar om unga kvinnor som använder sig av internet spm ett medel för socialt umgänge.

"Pjäserna får ett otroligt gensvar bland kvinnor",
säger Alamer, och tillägger att pjäsernas succé reflekterar saudiska kvinnors hunger efter att se sina frågor belysta på scen.

Den saudiska skådespelerskan Agadeer Alsaead tror att kvinnor behöver fler platser och möjligheter där de kan spela teater och se pjäser. "Vårt mål är att ha en dialog med kvinnor", säger hon och understryker att kvinnor fortfarande inte har fått lika möjligheter att spela teater och att se pjäser. Av tio pjäser som planerats i Riyadh under Eid-festligheterna är sju endast för män och två är för barn. En enda pjäs är för kvinnor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: