• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

“Det går bra att begå brott i Sverige, man får ändå stanna här”

Enligt uppgifter i SVT Mittnytt dömde hovrätten dömde den 9 oktober nio personer för inblandning i den stora människosmugglingshärva som avslöjades i Sundsvall i våras. De tre huvudmännen, två män och en kvinna, dömdes till långa fängelsestraff. För kvinnan, som vid tillfället var anställd på Migrationsverket, skärpte hovrätten tingsrättens straff från 1 år till 1 år och 3 månaders fängelse. För männen sänkte hovrätten däremot straffen.

En av männen dömdes till 8 månaders fängelse, den andre till 1 år och 3 månaders fängelse. Dessutom "slipper han utvisning", rappoterar SVT. Varför han slipper utvisning för ett brott som ger 1 år och 3 månaders fängelse framgår inte, men det ter sig märkligt och sänder inte precis rätt signaler till andra involverade i denna lukrativa bransch. Tvärtom: "Det går bra att begå brott i Sverige och dömas till fängelse, man får ändå stanna!"

De här personerna döms för att ha försökt smuggla in 18 irakier och 2 palestinier till Sverige, varav 8 faktiskt lyckades ta sig in i landet. Var är de nu? Det framgår inte av SVTs reportage.

Det var huvudmännen, två bröder, 50 respektiva 55 år gamla, som tillsammans med kvinnan låg bakom planeringen av människosmugglingen, enligt hovrätten. Kvinnan jobbade på Migrationsverket, där hon stal 29 blanka uppehållstillstånd som grund för smugglingen.

Det händer inte sällan att anställda vid Migrationsverket begår brott efter att ha tagit emot mutor och t.ex. utfärdar uppehållstillstånd eller ger människor som inte ska ha det svenskt medborgarskap. Och då är det kanske ändå bara en bråkdel av brotten som kommer till allmänhetens kännedom genom mediernas rapportering. Inte heller här verkar Migrationsverket således ha någon kontroll…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: