• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Dags igen – folk reser till osäkra områden och vill att Sverige ska “ta hem dem”

UDUtrikesdepartementet

Nu rapporteras det återigen om människor som, mot alla råd och rekommendationer, reser till ett osäkert område och sedan kräver svensk hjälp att ta sig hem. Denna gång handlar det om palestinier som rest till Gaza och inte får resa ut av skäl som Israel bestämmer och bedömer.

En av orsakerna till svårigheterna att ta sig ut ur Gaza är bland annat att gränsövergången Rafah, som stängdes under uppgörelsen mellan Hamas och Fatah i juni, inte har öppnats igen. Enda vägen ut ur Gaza leder därmed via Israel som alltså inte låter en del sverigepalestinier komma in i landet.

I SRs P1 Morgon kunde man höra en av de "svenskpalestinier" som sades ha både svenskt och palestinskt pass tala om hur han kom ner i juni och ännu inte kunat komma tillbaka till Sverige till sina studier. Chefen för UD:s konsulära enhet, Fredrik Jörgensen, förklarade tålmodigt i radioinslaget att UD sedan mycket länge bestämt avråder för resor till Gazaområdet och framhöll att den som ändå reser dit gör det väl medveten om denna starka avrådan och på eget ansvar. Att man känner till UDs rekommendationer kunde inte heller den intervjuade mannen förneka men verkade ändå tycka att Sverige på något sätt ska "trolla" ut honom.

Så här står det bland annat i UDs reseråd gällande Gaza:

Särskilda problem för resenärer till Gaza
Säkerhetssituationen i Gaza är mycket instabil. Givet händelseutvecklingen i Gaza är ett besök där förenat med påtaglig fara för den enskilde.
Läs mer här.

Sverige har redan, enligt Fredrik Jörgensen, lagt ner enormt mycket arbete på samtal och "påtryckningar" på Israel. Och han berättade det häpnadsväckande att när man i vissa fall har lyckats få ut palestinier ur Gazaområdet så har dessa åkt tillbaka och sedan återigen begärt hjälp av Sverige!

Detta resursslöseri borde omedelbart upphöra. Om människor som – i ett stort antal av de fall som det hittills handlat om – har sökt skydd (asyl, uppehållstillstånd) i Sverige och beviljats detta för att de inte ansetts kunna återvända ändå gör det mot alla rekommendationer, då är det dessa individers eget val och därmed självklart deras eget ansvar om de ändå reser tillbaka. Sverige bör upphöra att agera överförmyndare och försäkringsbolag för vuxna och myndiga människor som gjort medvetna val.

Tidigare inlägg i ämnet finns bland annat här: UD är varken polis, försäkringsbolag eller detektivbyrå. Del 1, UD är varken polis, försäkringsbolag eller detektivbyrå. Del 2, UD är varken polis, försäkringsbolag eller detektivbyrå. Del 3, UD är varken polis, försäkringsbolag eller detektivbyrå. Del 4, UD är varken polis, försäkringsbolag eller detektivbyrå. Del 5, UD är varken polis, försäkringsbolag eller detektivbyrå. Del 6 , Utredning om vad som hände personerna som reste till Somalia i vintras – och varför de reste dit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: