• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Migrationsverket listar kommuner som inte tar emot ensamkommande barn och ungdomar

MIG logoIdag tydliggör Migrationsverket vilka kommuner som tar respektive inte tar ansvar för mottagandet av ensamkommande asylsökande barn och ungdomar under 18 år.


Syftet med att publicera namn på kommunern är att skapa en diskussion om hur man i varje kommun kan bidra till Sveriges asylsystem. Många kommuner gör väldigt mycket, andra gör lite och några gör ingenting. Vår förhoppning är att publiceringen av denna lista ska få fler att göra mer.

 

Så skriver Migrationsverket på sin sajt, och lägger ut två listor:


Kommuner som har en skriftlig eller muntlig överenskommelse med Migrationsverket om mottagande av ensamkommande asylsökande barn


14 kommuner som inte tar emot ensamkommande barn eller personer som nyligen fått uppehållstillstånd


Reflektioner:
1. Man kan väl tycka att det finns större och viktigare saker att göra än att skriva sådana här listor. Särskilt som, enligt Migrationsverkets egna uppgifter, de allra flesta som kallas "ensamkommande barn" i själva verket är pojkar i åldern 16-17 år, d.v.s. nästan vuxna (och definitivt i sina hemländer sedda som vuxna).

 

2. Man kan undra om inte detta med kommunernas ansvar är en politisk fråga och inte en fråga för en myndighet. Om kommunerna ska åläggas att ta emot ensamkommande ungdomar så ska det väl ske via lagstiftning och då är det en sak för regering och riksdag, inte för Migrationsverket. Det ter det sig som om Migrationsverket blandar ihop sin roll med politikernas.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: