• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Migrationsverket beviljar uppehållstillstånd på 19 dagar!

Migrationsverket logoEn god vän träffade häromdagen en irakisk kvinna som hade fått permanent uppehållstillstånd i Sverige på 19 dagar. 19 dagar från att hon satte sin fot på svensk mark, 19 dagar inklusive veckoslut. Permanent uppehållstillstånd i Sverige på 19 dagar!!!!

Migrationsverket går s.a.s. from one extreme to another. Förut tog det ofta tre, fyra och ännu fler år innan man fick beslut om uppehållstillstånd. Nu tar det 19 dagar! Vem i detta land tror att man på den korta tiden (ca 14 arbetsdagar) verkligen hinner utreda och ta reda på skäl att få stanna i Sverige och vara säker på den asylsökandes identitet?

Det har sannerligen funnits anledning att klaga på Migrationsverkets (och dåvarande utläningsnämndens) utdragna och omänskligt långa handläggningstider. Men det finns lika stor anledning att klaga på snabbhandläggningen. Det går knappast att på två veckor verkligen utreda de individuella asylskäl – som också Migrationsverket ständigt talar om – som de sökande ska kunna uppvisa. Inte heller att fastställa deras identitet med säkerhet eller till visshet gränsande säkerhet.

Det är stötande att människor som vi kanske inte vet vilka de är, som vi inte vet om de har asylskäl eller inte och ibland ens vilket land de faktiskt kommer ifrån, får permanenta uppehållstillstånd i Sverige med allt vad det innebär medan människor som varit här i massor av år får fortsätta att leva i ett vakuum. Då talar jag om dem vars avvisningsbeslut inte går att verkställa trots att alla medel och vägar prövats. Som Thanh (och Hoa m.fl.), som nu varit här i 5 år och 1 månad och 20 dagar och inte kunnat avvisas till sitt hemland, Vietnam. Thanh har medverkat, han har samarbetat. Men han är kvar här. Migrationsverket har agerat felaktigt (se nedanstående inlägg om ansvar…) och fortsatt avvisa honom med orden "Åtgärderna för att verkställa avlägsnandebeslutet ska fortsätta". Enligt lag kan uppehållstillstånd beviljas när det finns hinder för verkställighet, vilket det gör i detta fall.

Irakisk (?) kvinna beviljas permannent uppehållstillstånd på ca 14 arbetsdagar. Vietnamesisk man – som varit här i 5 år, en månad och en dag längre än denna kvinna – beviljas inte uppehållstillstånd.

Givetvis är dessa "fall" inte rakt av jämförbara, men man kan ändå undra: "Var är logiken? Var är "ansvaret"?"
Läs mer under kategorirubriken Vietnameserna i högerspalten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: