• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

18.000 kronor i böter och deportation för den som stannar för länge – eller inga sanktioner alls

Saudiarabien flaggaSaudiarabien:
Köerna var långa – många köade upp till 10 timmar – vid sektionen för besöksvisa vid passkontoret i Jeddah den 23 oktober. Avdelningen hade varit stängd under Eid-helgen, som började den 2 oktober.

Enligt en regeringsorder som trädde i kraft nyligen får den utlänning som stannar så mycket som en enda dag längre i Saudiarabien än han har visering för, betala 10.000 rialer (ca 18.000 kronor) i böter och deporteras därefter ut ur landet.

Abdullah Abdu, en jemenitisk medborgare, som hade stått i timtal utanför passkontoret, var i upplösningstillstånd. "Min frus visum gick ut under Eid-helgen när visasektionen var stängd. Jag har väntat från tidigt i morse till nu, kl åtta på kvällen, och jag har fortfarande inte fått komma in på grund av den enorma mängden människor som väntar. Jag har varken ätit frukost, lunch eller middag". Abdullah Abdu undrade hur passkontoret skulle klara av att hantera 18 dagars eftersläpning på en enda dag…

Sveriges flaggaSverige:
En ryska utan några som helst asylskäl kommer inte på möten som Migrationsverket kallar till. Eftersom hon har kommit in på en folkhögskola så tycker hon inte att att hon behöver gå till Migrationsverket, trots att hon alltså är asylsökande. Det hjälper inte heller att ta ifrån henne dagbidraget eftersom hon har pengar så det räcker. Nu avskriver personalen på verket hennes ärende. Hon bor här, går på sin folkhögskola, jobbar svart och gör som hon vill. Om hon sedan åker fast på sitt svartjobb så kan hon alltid uttala ordet ASYL. Och då börjar det hela om.

En turkisk medborgare som sökt asyl i falskt namn och en annan nationalitet och som inte anses ha några asylskäl, jobbar på sina släktingars verkstad och struntar helt och hållet i Migrationsverkets kallelser. Han bryr sig inte om verkets beslut så länge han kan jobba och bo här, med eller utan uppehållstilstånd.

En annan man har bott här illegalt i fyra år. Han har aldrig anmält sig hos någon myndighet. Nu har han ansökt om asyl trots att han saknar asylskäl. Hans svenska flickvän väntar barn. Därför hoppas han få stanna här.

Vi ska inte ha det som i Saudiarabien, men vi ska inte heller ha den laglöshet och det kaos som råder i Sverige och som helt raserar "asylrätten" för dem som har behov av skydd. Men: vem bryr sig om att systemet inte längre fungerar, att lagen inte betyder något för tusentals människor som tar sig till Sverige och som stannar här vare sig de har rätt till det eller inte? Ingen. Asylsystemet är inte på väg att haverera, det har redan gjort det. Tyvärr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: